Svaki stručnjak za mentalno zdravlje svjestan je terapeutskih prednosti posjedovanja kućnih ljubimaca. Psihijatar Gregori Skot Braun tvrdi da vrlo često piše preporuke pacijentima za nabavku pasa radi emocionalne podrške, u slučajevima kad ti pacijenti pate od depresije, anksioznosti i posttraumatskog sindroma.

Posjedovanje kućnog ljubimca može da smanji stres i doprinese osjećaju povezanosti. Pritom se oslobađa hormon oksitocin, koji je povezan s intimnošću.

Na primjer, kad mazite svog psa, nivo oksitocina u vašem mozgu raste, a hormoni stresa, kao što je kortizol, padaju. Uz to se primjećuje i snižavanje krvnog pritiska, a sve navedeno donosi i optimističniji pogled na život.

Osim navedenih dobrobiti, vlasnici kućnih ljubimaca imaju bolje opšte zdravlje, čak niži holesterol i nivoe triglicerida.

“Iako sam svjestan i naučne zasnovanosti, lično sam nabavio psa jer sam želio da trči sa mnom i igra se. Kad sam bio dijete, takođe sam imao psa. Bio sam jedino dijete i uživao sam u tome što mi je pravio društvo u igri”, kaže dr Braun.

Na razne načine nas psi čine boljim ljudima.

Postajemo uključeniji u tuđe potrebe i različite načine komunikacije

Dr Braun je objasnio da je prošao težak put dok je izdresirao svog psa Kai: “Poboljšali su mi se neverbalna komunikacija i aktivno slušanje s ljudima, jer sam te vještine intenzivno brusio dresirajući nju.”

Pokreću nas

Briga za drugo živo biće zahtijeva trud i prilagođavanje. Pas će vas prisiliti da se držite određenog rasporeda. Kretaćete se više, ustajaćete u određeno vrijeme da biste ga izveli napolje na vazduh i obavljanje nužde. Uvijek ćete imati prijatelja koji vas podstiče na trčanje i igru.

Pomažu nam da se fokusiramo na ono što je stvarno važno

Ljekar na primjeru svog psa objašnjava kako životinje ne mare za naše poslove, vijesti na televiziji i slično. Kad im je vrijeme za igru, traže pažnju i daju do znanja šta im je potrebno.

Iako nije uvijek zgodno da vas prekinu u obavljanju nekog posla, tri minuta pauze i igranja sa psom odvajaju vas od stresnih situacija i napornog ritma, a nakon toga se možete vratiti obavezama osvježeni i fokusiraniji nego prije.

Ovo nas može naučiti da prepoznamo ono što je zaista važno, a to je dovoljno sna, ishrana, kretanje, interakcija s bližnjima i slično, kao i da se na trenutke sklonimo od posla, stresa i ciklusa loših vijesti.

Pomažu da usporimo

Vaš pas može biti divan prijatelj, ali ponekad je i briga za životinju podsticaj za još snažnije emocionalne veze. Neki psi mnogo su snažniji od svojih vlasnika. Takvo biće potrebno je trenirati, učiti, nikako zapustiti i konstantno održavati komunikaciju pri kojoj ljubimac i vlasnik duboko razumiju jedan drugog.

“Ne mogu da kažem da su kućni ljubimci bolji terapeuti nego psihijatri, ali nikako se ne smije zanemariti pozitivan uticaj koji ljubimci imaju na ljude”, zaključio je dr Braun.