U indijskoj državi Mizoram umro je 76-godišnjak za kojeg se vjeruje da je glava najbrojnije svjetske porodice.

Ziona Chana, poglavar vjerske sekte koja je prakticirala poligamiju, umro je u nedjelju, a iza sebe je ostavio 38 supruga, 89 djece i 36 unuka.

Vijest je potvrdio glavni ministar Mizorama Zoramthanga, koji je na Twitteru izrazio saučešće. Chana je navodno patio od dijabetesa i hipertenzije.

Ljekari su za novinsku agenciju PTI rekli da se njegovo stanje pogoršalo kod kuće u njegovom selu Baktawng Tlangnuam. U nedjelju navečer prevezen je u bolnicu, gdje je po dolasku proglašen mrtvim.

Teško je reći je li Chana zaista bio glava najveće svjetske porodice, budući da postoje i drugi koji polažu pravo na tu titulu, piše BBC.

Također je teško procijeniti tačnu veličinu njegove porodice. Najmanje jedan izvještaj tvrdi da je imao 39 supruga, 94 djece, 33 unuka i jednog praunuka, što čini 181 osobu.

Iako su ga u raznim lokalnim vijestima nazivali “svjetskim rekordom” tako velike porodice, nejasno je o kojem se globalnom rekordu radi. Ali, bio to svjetski rekord ili ne, Chana i njegova porodica su vrsta lokalne senzacije koja privlači turiste u selo na sjeveroistoku Indije.