U nedjelju je u Australiji počela padati kiša nakon dugih pet mjeseci. Kiša je razveselila sve građane, a pogotovo vatrogasce koji su od sreće zaplesali.

Ranije u nedjelju, u australskom parku parku Boniton u Adelaideu, više od 50 ljudi, muslimana i hrišćana zajedno su molili za kišu zbog pogoršanja suše i širenja požara koji je zahvatio cijeli kontinent.

Sveštenik Patrik Mekirni iz centra za hrišćanske i muslimanske odnose pridružio se vjernicima na molitvi.

– Danas sam se pridružio svojim sestrama i braći muslimanima u Adelaidi u molitvi za kišu – rekao je.

U požarima u Australiji su do sada stradale 24 osobe, više od 480 miliona životinja i izgorjelo je više od pet miliona hektara zemlje.

Iako pljuskovi nisu bili dovoljni da zaustave velike i opasne požare, donekle su donijeli olakšanje i nadu stanovnicima Australije, ali i vatrogascima koji nisu krili svoju sreću.

Kiša je u nedjelju pala u Kanaberi, a na jugoistočnom priobalnom području kiša je padala i danas ujutro. Ipak, kvalitet zraka još je na opasnom nivou zbog dima okolnih požara.

NASA je takođe na svojoj zvaničnoj stranici objavila fotografije sa satelita na kojima je vidljiv gust dim, kao i naznačena područja na kojima je pala kiša, ali i mjesta gdje požari još ne prestaju.

Corbin Williams@corbinwilliams

IT RAINED IN AUSTRALIA!!! AFTER HAVING NO RAIN FOR 5 MONTHS WE FINALLY HAVE IT🤗🐨

Embedded video

1,062 people are talking about this

Galerije, muzeji, parkovi, poslovni prostori i univerziteti u gradu su zatvoreni, a neki letovi otkazani. Vlasti su građanima savjetovale da ostanu u svojim domovima jer je u centru grada indeks kvaliteta zraka bio 1.400, prema što je alarmantno s obzirom da ovaj broj ne bi smio nadmašiti 200.

U najteže pogođenom gradu Novom JužnomVels Velsu bukti 140 požara, ali svi su na nižem stepenu opasnosti.

Australska vlada će se obavezati na dodatne dvije milijarde australskih dolara tokom naredne dvije godine kako bi uspjeli pokriti troškove obnove nakon požara. Premijer Skot Morison je potvrdio ovu informaciju i dodao da će vlada izdvojiti koliko god je potrebno finansijskih sredstava kako bi se ovaj kontinent, ali i stanovnici oporavili od požara koji već mjesecima ne prestaju.

(Klix)