Dovitljivi Tajvanac genijalno smislio kako da dobije što više plaćenog odsustva – ženio se četiri puta i tri puta razvodio za samo 37 dana. Sud presudio da nije prekršio zakon, već da ga je nemoralno zloupotrijebio, prenosi Rts.

Prema tajvanskom zakonu, zaposleni ima pravo na osam dana plaćenog odsustva za vjenčanje, što je neimenovani službenik jedne banke i dobio kada se vjenčao u aprilu prošle godine.

Međutim, posljednjeg dana osmodnevnog odsustva dovitljivi službenik se razveo i sljedećeg dana ponovo oženio istom ženom i zatražio još osam dana odmora, na koje je smatrao da ima zakonsko pravo, prenosi portal Oditi central.

Zatim se još dva puta razveo i ponovo oženio istom ženom kako bi dobio ukupno 32 dana plaćenog odsustva.

Budući da se razvodio i potom sjutradan ženio istom ženom, banka u kojoj je radio shvatila je šta njihov službenik pokušava, pa su odbili da mu odobre još osam dana plaćenog odsustva.

Pošto nije želio da odustane od svog prvobitnog plana, bankarski službenik je podnio žalbu protiv svog poslodavca u Gradskom birou rada u Tajpeju, optužujući banku da krši zakon nepoštovanjem člana 2. pravila o odsustvu sa posla. U njemu se navodi da zaposleni imaju pravo na osam dana plaćenog odsustva kada se vjenčaju, a pošto se vjenčao četiri puta, trebalo je da dobije 32 dana plaćenog odsustva.

Biro rada pokrenuo je istragu u vezi sa slučajem koji je prijavio službenik i presudio da je banka zaista prekršila Zakon o radu. Poslodavac je novčano kažnjen sa 700 dolara u oktobru prošle godine.

Banka je podnijela žalbu, ali je viši sud na kraju ipak presudio u korist mladoženje, navodeći da je zaposleni napravio moralni prekršaj i zloupotrijebio zakon, a da ga je banka prekršila i zato mora da plati kaznu i odštetu zaposlenom.