Ime Anne Bulgari punilo je naslovnice novina 1983. kada su ona i Giorgio, njen sin koji je tada bio tinejdžer, oteti s imanja. Otmičari su ih držali u zatočeništvu tjednima

Anna Calissoni Bulgari, jedna od nasljednica ugledne talijanske draguljarske dinastije Bulgari, umrla je u petak u gradu Apriliji blizu Rima u dobi od 93 godine, potvrdila je u nedjelju glasnogovornica porodice.

Ime Anne Bulgari punilo je naslovnice novina 1983. kada su ona i Giorgio, njen sin koji je tada bio tinejdžer, oteti s imanja.

foto: screenshot/

Otmičari su ih držali u zatočeništvu tjednima prije nego što su ih oslobodili nakon plaćene otkupnine.

Naime, tog dana 1983. su tri naoružana muškarca provalili u njihovu kuću u Rimu.

Nakon što su ih oteli, držali su ih na planini u šatoru, vezanih očiju. Kad je obitelj odbila platiti otkupninu od 3 milijarde lira, odsjekli su Giorgiovo uho i povećali otkupninu na 4 milijarde lira (oko 15 milijuna kuna) te poslali fotografije njega i njegove majke s lancima oko vrata.

– Odrezali su mu uho kako bi mogli dobiti otkupninu. Otmičari su bili sa Sardinije. Ubojice. Držali su nas na hladnom podu u planini 35 dana. Moja im je obitelj platila sve. Moje dijete je bilo snažno. Nije rekao ništa. Nožem su mu odsjekli uho. Izgubila sam 10 godina života. Bilo je grozno –  rekla je svojedobno gospođa Bulgari talijanskim medijima.

foto: screenshot/

Nakon otmice, Anna Bulgari živjela je daleko od očiju javnosti, a dolazila je samo na dobrotvorna događanja. Njezin pokojni suprug bio je gradonačelnik Aprilije.

Anna je tečno govorila grčki jezik i bila je ponosna što dolazi iz Thesprotia, sjeverozapadne prefekture Epira u Grčkoj. Bila je jedina nasljednica Sotiris Vulgaris, osnivača dinastije Bulgari.

Anna je živjela u Italiji, ali je jako voljela Grčku, pa je posljednjih nekoliko godina života provela u Thesprotia, grad u kojem je njezin djed pokrenuo carstvo nakita.

Talijansku draguljarsku tvrtku Bulgari godine 2011. kupila je francuska tvrtka LVMH.

Closed luxury retail stores on 5th Avenue in Manhattan during the outbreak of the coronavirus disease (COVID-19) in New York | Autor: MIKE SEGAR/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELLfoto: MIKE SEGAR/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

 

Izvor