“Kad su se Irma i Ilda rodile, svekrva mi je rekla: ‘Ostavi to u porodilištu!’ Rekla sam joj da su to njene unuke, koje je njen sin napravio, njena krv. Pričali su mi da su deca sa Daunovim sindromom nesposobna za život, da neće hodati, pričati… Nisu rekli da će moći da me ludo vole, grle i ljude.”

Ovako priča Sara Prelević (31) iz Podgorice, koja je pre 11 godina postala ponosna majka prelepih bliznakinja Irme i Ilde, koje su rođene sa Daunovim sindromom.

Irma i IldaFOTO: PRIVATNA ARHIVA / PRIVATNA ARHIVA
Irma i Ilda

– Irmu i Ildu sam rodila sa 20 godina i rekli su mi da devojčice imaju Daunov sindrom. Zbog reči lekara i okoline ja se svojim devojčicama tada nisam obradovala. Savetovali su me potom da ćerkice treba da idu u dom ili ću ja završiti na psihijatriji. Nikada nisam pomislila da ih napustim. Eto, niti sam ja završila u ludnici, niti su one završile u domu – ponosno priča Prelevićka koja danas ima podršku celog regiona.

 

 

Priznala je da tada ništa nije znala o Daunovom sindromu, ali da joj je porodica umnogome olakšala prve godine nakon rođenja ćerki koje su između ostalog, obeležila lečenja od Kotora, Igala preko Beograda do Novog Sada.

Sara sa ćerkamaFOTO: PRIVATNA ARHIVA / PRIVATNA ARHIVA
Sara sa ćerkama

 

 

Kada je došlo vreme za vrtić, Sara je bila premna za novi nivo obaveza. Ništa joj nije bilo teško. Navikla je da se bori i da brine o sebi. Ponosno ističe da je radila od devete godine kada je u očevoj pekari prodavala burek.

Koliko je bilo teško, najbolje znaju roditelji koji su u istoj situaciji kao Sara, a ona nije krila da joj je najteže bilo kada je Ilda sa devet meseci upala u komu, kada je Ilma izgubila kosu…. Teško je podnela i Ilmine brojne operacije.

Ilma i Ilda poput svoje mame umeju da se bore, danas pohađaju redovnu školu, nakon koje odlaze na defktoloske tretmane u specijalnoj školi. Ilda je sa pet godina prošetala na Nedelji mode u Crnoj Gori i postala prva mala manekenka sa Daunovim sindromom na ovim prostorima.

Irma, Ilda i InaFOTO: PRIVATNA ARHIVA / PRIVATNA ARHIVA
Irma, Ilda i Ina

Ni mama Sara ni one nisu dozvolile da bolest kroji njihove živote, već su probleme uzele pod kontrolu.

Zbog hrabrosti koju je mama Sara pokazala danas je mnogi zovu mama heroj. I to svakako jeste, baš kao što su i njene devojčice heroji.

– Roditeljima koji imaju decu sa posebnim potrebama bih preporučila da se ponose njima, da ih vole, paze i maze, jer nije njihova greška što su rođeni takvi. Da ih socijalizuju što više, tako što će ih uključiti u što više aktivnosti i što više društva – poručuje Sara koja je prošle godine dobila još jednu devojčicu Inu.

 

Izvor:blic.rs