“Svakome je neko došao, moja mama nije mogla. Znam da nije mogla, nema pare za kartu”, reči su malog Aleksandra V. (11) čija je sudbina potresla Srbiju.

– Drugoj deci došla braća, sestre, majka, tata, meni niko nije mogao… Hteo sam da plačem, ali znam da me mama i seka vole, pa sam žurio da ozdravim i što pre se vratim kući – stidljivo nam priča Aleksandar, dok mu brada podrhtava, ali se toliko stegao da nije dozvolio da mu krene suza.

Sudbina Aleksandra iz Kuršumlije, koji je boravio sam u prokupačkoj bolnici dok je ležao na odeljenju pedijatrije, podigla je Srbiju na noge.

Aleksandar je nedavno izašao iz prokupačke bolnice „Dr Aleksa Savić“, gde je ležao zbog upale pluća. Tu su ga usamljenog, bez slatkiša, voća i sokova zatekli učenici trećeg tri razreda prokupačke Medicinske škole, koji su bili na praksi.

Saznavši da majka nije mogla da mu dođe u posetu, jer nije imala pare za prevoz, ni da mu bilo šta kupi, učenici su se organizovali i Aleksandru doneli pidžamu, slatkiše, sokove, pričali sa njim.

Ova je priča potom obišla Srbiji i niko nad sudbinom ovog dečaka nije ostao ravnodušan.

Učenici i dečak čija je sudbina potresla SrbijuFOTO: PRIVATNA ARHIVA
Učenici i dečak čija je sudbina potresla Srbiju

Mališan je morao sam da leži u bolnici bez prisustva mame, jer kod kuće ima sestru (12) koja ima zdravstveni problem, te je majka Milijana kod dečaka dolazila samo kad je bila u prilici. Prema njenim rečima, ona nije imala novca za put, jer njih troje posle suprugove smrti žive sa 12.000 dinara mesečno, te im je svaki izdatak veliki.

U bolnici u Prokuplju kako „Blic“ saznaje o Aleksandru su brinuli svi – lekari, medicinske sestre, kao i đaci Medicincke škole „Dr Aleksa Savić“.

“Bio je ćutljiv, nedostajala mu je mama”

– Primetili smo da je u bolnici došao bez mame, iako ima pravo da boravi sa roditeljem, jer ima 11 godina. Bio je ćutljiv, pretpostavljam da mu je nedostajala majka, ali je hrabro ćutao o tome. Kada smo videli njegovu mamu saznali smo da oni žive u lošim uslovima, te smo pokrenuli akciju da im pomognemo, a njega smo obradovali novom pidžamom i slatkišima – priča jedna od učenica Medicinske škole u Prokuplju.

Majka Milijana kaže za „Blic“ da brine sama o dvoje dece i da je mališan bio u bolnici skoro dve nedelje a ona je u posetu odlazila kad god je bila u prilici, jer kod kuće ima još jedno dete, devojčicu (12) o kojoj je morala da brine.

Majka: “Moja duša zna kako mi je…”

– Moja duša zna kako mi je, posle suprugove smrti ostala nam je penzija od nekih 12.000. Deci je potrebno sve, a najteže mi pada što devojčica ima zdravstveni problem, a i Aleksandar je završio u bolnici. Srećom sve se dobro završilo i sada je dobro i kod kuće – kaže nam majka Milijana.

Medicinsko osoblje bolnice u Prokuplju takođe je bilo svesno njihove materijalne sitaucije, i napominju da je mališanu pruženo sve što mu je nedostajalo. Načelnik Odeljenja pedijatrije u prokupačkoj bolnici, dr Radiša Perović u razgovoru za „Blic“ kaže da je dečak bio zbrinut po protokolu i da je u bolnici dobio sve ono što nije poneo od kuće, počevši od pidžame, do pribora za higijenu.

Direktor bolnice: Svi smo brinuli o dečaku

– Svaki pacijent koji dođe u bolnicu dobije ono što mu nedostaje od pribora, tako je bilo i u konkretnom slučaju, dečak je dobio pidžamu i nije spavao u trenerici, već ju je obukao tokom dana kada su ga učenici i primetili. Kao i ostali pacijenti, i on je dobijao aposlutno sve od hrane do terapije i dete je u potpunosti bilo zbrinuto. Situacija je specifična, majka je dolazila u posetu koliko je mogla, ali dete nije bilo samo, tu su bili i lekari kao i kompletno medicinsko osoblje – objašnjava dr Perović.

U sobi je, kaže, imao i televizor, a u bolnici postiji i biblioteka.

– Mi kada se susretnemo sa pacijentima koji su u teškoj finansijskoj situaciji, ili se pak rodibina ne javlja jer su daleko, mi sakupimo novac i ponudimo da im pomognemo. Mi svakog pacijenta, bilo da je odrastao čovek ili dete zbrinjavamo na pravi način, tako je bilo u ovom slučaju – priča nam dr Perović.

Đaci koju su mu pravili durštvo u bolnici i olakšali bolničke dane kažu da se raduju što se za ovu porodicu nešto pokrenulo u pozitivnom smeru.

– Želeli smo da mu kupimo pidžamu da ima svoju, pravili smo mu društvo koliko smo mogli, on je mirno i fino dete. Kaže da je odličan đak, i ono najvažnije, veoma je hrabar i ne žali se, a koliko vidimo, sve mu nedostaje u životu. Nadam se da će ljudi dobre volje pomoći ovoj porodici i da će Aleksandar kao i njegova sestra imati srećno detinjstvo – kaže učenica Medicinske škole u Prokuplju.

 

Izvor:blic.rs