Meri Dafi iz Trumbula, počela je da vježba u 59. godini života nakon što je nagomilala kilograme poslije smrti majke 2007. godine.

U prvoj godini izgubila je gotovo 25 kilograma, pa je prešla na dizanje tegova.

Sada provodi oko 20 sati sedmično dižući tegove u teretani, a osvojila je više od 30 državnih i svjetskih rekorda.

Iako joj je rečeno da je prestara za takve aktivnosti, Meri drži svjetske rekorde u dizanju tega od 115 kilograma te dizanja u čučnju s tegovima od 60 i 80 kilograma.

 

“Ozbiljno sam počela ići u teretanu prije deset godina kada sam shvatila da sam se jako ugojila. Sjećam se da me pogodilo kada sam se pogledala u ogledalo i pomislila “To nisam ja”. Brzo sam smršala i shvatila da što sam više trenirala, to sam više uživala”, kazala je Mari.

“Imam 71 godinu, ali najsposobnija sam nego što sam ikada bila, a sada izgledam i osjećam se bolje nego kada sam imala 40 godina. Čini mi se da mi ljudi govore da sam prestara za ovo, ali moj moto je Ne možete vratiti sat, ali možete ga premotati”, rekla je ona.

 

Ima dva treninga dizanja tegova sedmično, plus kardio trening i generalno trening snage svaki dan, stekla je hrabrost da se prijavi na svoje prvo takmičenje u powerliftingu 2014. godine, u dobi od 64 godine.

Postigla je više od 30 državnih i svjetskih rekorda u svojoj dobnoj i težinskoj kategoriji.