Nakon što su prethodna dva tima kineskih stručnjaka stigla u Irak i Iran kako bi pomogla u suzbijanju epidemije koronavirusa, treći tim je sleteo u Rim.

Prema dogovoru italijanskih i kineskih vlasti, specijalna ekipa od 9 stručnjaka donela je i pakete s medicinskom pomoći, čega u Italiji hronično nedostaje nakon što je buknuo broj zaraženih i preminulih.

Na paketima se nalaze i poruke podrške.

“S vama smo. Napred, Italija!”, pisalo je na italijanskom.

U Erbasu se nalazila 31 tona opreme: paketi s desetinama hiljada medicinskih maski, respiratorna oprema, defibrilatori, monitori. Kinesku ekipu dočekali su predstavnici italijanske vlade, kineske ambasade i Crvenog krsta. Opremu će vlada rasporediti u najugroženija područja u zemlji.

“Danas Italija nije sama. Mnogo ljudi u svetu nam daje podršku”, rekao je italijanski ministar spoljnih poslova Luiđi di Majo.

Najveća pomoć Italijanima ipak bi moglo da bude iskustvo koje kineski tim ima u borbi s koronavirusom. Devet stručnjaka, od kojih su šestorica muškaraca i tri žene, bili su uključeni u uspešno obuzdavanje koronavirusa protekla tri meseca.

Kurir.rs/24sata.hr