Znamo da se životinje plaše, ali ovaj snimak je mnoge rasplakao

– Ovo je Keks… Zamolio me je da vam kažem da ne bacate petarde jer se jako boji. Ono što je vama “veselje” njemu je jedna velika trauma. Hvala na razumevanju – napisao je Damir Arambašić koji je na Fejsbuku podelio snimak svoj uplašenog vučjaka koji je zaklon od zvuka petardi potražio u tuš-kabini.

Tradicionalno, tokom decembra i januara veliki broj građana proslavlja božićne i novogodišnje praznike koristeći pirotehnička sredstva. Životinjama na ulici je ovaj period veoma stresan jer im zvuci pucanja petardi ni malo ne prijaju, a s obzirom na to da je njihov sluh mnogo osetljiviji od ljudskog, buka od petardi i vatrometa može dovesti do ozbiljnih oštećenja.

Štaviše, zbog petardi i pirotehničkih sredstava svake godine, prema statistikama, od srčanog udara ugine preko 5.000 pasa.

Petarda, petarde

Foto: Profimedia, Uppa creative

Iako se već godinama apeluje, a sada i uvode zakonske mere po kojma se posedovanje i ispaljivanje petardi novčano kažnjava, ne možemo, a da se ne zapitamo – zašto uopšte ovakva procedura uveseljava ljude?

Dok se sve vreme susrećemo sa reflektujućom svetlošću vatrometa i varnica, postali smo jako dobri u skreniranju boja u našem mozgu i kao rezultat, bilo šta drugo može se činiti prenaglašenim i magičnim.

Zbog toga se drugi izvori pokretne svetlosti, poput zvezda padalica i vatrometa, takođe smatraju magičnim.

I u čemu je poenta? Mozgu se to dopada!

Legalno nabavljene petarde

Telegraf.tv

Drugi razlog zbog kojeg se mnogi raduju bacanju petardi jeste taj što nas to u isto vreme plaši. Za razliku od pasa i male dece koju jednostavno preplavi buka, odrasli osećaju posebnu vrstu zadovoljstva između treptaja i praska.

Suspenzija stvorena u jazu između očekivanja i događaja je ono što nas plaši, ali u isto vreme ono što je zabavno, ali samo onda kada imamo kontrolu nad tim.

Srećom, zbog onih koji vole životinje, ali i novčanih kazni čini se kao da je ove godine manje petardi. Bilo kako bilo, sledeći put čak i da pomislite da bacite petardu, setite se snimka sa početka teksta.

(Tara Tomović/Telegraf.rs)