Malo ko nije čuo za Slavka Mrševića iz Rudog, tinejdžera sa blagim oblikom autizma, kome je tri godine uskraćeno pravo na školovanje, a on mjesecima nakon udaljavanja s nastave dolazio pred školu, kako bi svoje vršnjake vidio barem za vrijeme odmora.

Slavko je ovih dana, deset mjeseci nakon istorijske presude za diskriminaciju u BiH, izvojevao još jednu pravnu pobjedu.

Naime, Okružni sud u Istočnom Sarajevu ukinuo je prvostepenu presudu Osnovnog suda u Višegradu kojom su direktor, pedagog i još osam profesora Srednjoškolskog centra Rudo oslobođeni krivice za nesavjestan rad u službi kada su prekršena prava učenika Slavka Mrševića.

Podsjetimo, direktor i pedagog Srednjoškolskog centra Rudo optuženi su jer su iznijeli tvrdnju da Slavko ne može imati zaključnu ocjenu, a osam profesora zbog toga što su protivzakonito prestali da mu daju ocjene, zbog čega Slavku nije izdato svjedočanstvo, te je samim tim izgubio status učenika.

Bojan Bajić, Slavkov javni zastupnik, prokomentarisao je za Buku ovu presudu, rekavši da je za Slavka i njegovu porodicu, ali i svakog građanina ove zemlje, ohrabrujuće što je poništena skandalozna presuda iz Višegrada: “Presuda suda u Višegradu kojom su direktor, pedagog i nastavnici oslobođeni odgovornosti, sa jednim, najblaže rečeno, nesuvislim i kontradiktornim obrazloženjem, sve nas je zatekla i moje lično mišljenje je bilo da je u ovoj pravnoj stvari bilo neprimjerenih uticaja sa strane. Na sreću, u pravosuđu postoje ljudi koji časno rade svoj posao, to pokazuje i presuda Okružnog suda u Istočnom Sarajevu”.

Takođe je podsjetio da je upravo Okružni sud u Istočnom Sarajevu, u septembru 2019. godine, na istorijski način presudio da su krivi Srednjoškolski centar Rudo i Ministarstvo prosvjete i kulture RS zato što su na početku školske godine 2016/2017 bez donošenja važećeg formalnog akta uskratili pravo Slavku da pohađa nastavu i propustili mjere inkluzije. Tom prilikom je naloženo i da se pokrene disciplinski postupci protiv odgovornih osoba u školi i Ministarstvu, koji, koliko je Bajiću poznato, nikada nisu pokrenuti.

Kako ističe za Buku, problem je i nastao što su se pojedinci stavili iznad zakona, nanijevši štetu i Slavku i samoj instituciji.

“Cijeli ovaj problem je i nastao zato što institucije nemaju integriteta i što štite pojedince koji prave greške. A cijeli ovaj slučaj je pokazao da sve što su do sada radili, radili su u cilju da zaštite te pojedince. Stoga odustati nećemo i insistiraćemo na pokretanju disciplinskih postupaka”, naglasio je za naš portal Bajić.

Podsjetimo, Slavko je 2016. godine upisan u prvi razred Srednjoškolskog centra u Rudom. Njegove ocjene na prvom polugodištu nisu zaključene, u drugom polugodištu nije ni ocjenjivan, da bi mu se potom onemogućio ulazak u školu.

 

Izvor:6uka.com