Podvizima apatinskih ronioca nikad kraja.

Najnoviji u nizu neobičnih i uspešnih poduhvata je današnja akcija u zalivu Dunava kod splavova. Tamo je iz ruke tek verene Sanje Perić verenički prsten ispao i otkotrljao se u vodu. Iako joj je verenik Jovan Rađenović, tešeći je, obećao novi, Sanja je bila očajna, jer ni jedan drugi nije mogao da zameni taj kojim je juče verena i koji za nju ima veliku emotivnu vrednost.

Zato su odlučili da se za pomoć obrate – roniocima.

– Iako je temperatura vode samo tri stepena odlučili smo da pokušamo da im pomognemo i vratimo im prsten koji, osim značajne novčane vrednosti, za njih ima i još veću, emotivnu – objašnjava predsednik DPA Apatin Mile Bujić.

Potraga za prstenom je počela nešto pre podneva i trajala je oko 45 minuta.

U akciji su učestvovali ronioci Zoran Stojanović i Veljko Cvetićanin. Pošto je vidljivost bila solidna, a dubina oko tri metra, prvi je zaronio Zoran pokušavajući da ga, roneći po dnu, uoči golim okom. Kad to nije dalo rezultate prešli su na meredov. Zaranjanje je nastavio Veljko, ali takođe bez rezultata.

– Već smo razmišljali da odustanemo od dalje potrage. Imao sam neki osećaj da treba još jednom da probamo, a ako bude bezuspešno, da odustanemo. I baš u tom poslednjem pokušaju Veljko je viknuo: “Tu je, video sam nešto plavkasto”. Izvadio je meredov pun školjki i mulja i krenuli smo starinskim sistemom ispiranja zlata, prosejavanjem, odnosno ispiranjem. Istresli smo na ponton sve što je ostalo u meredovu i ugledali prsten na opštu radost svih prisutnih – zadovoljan je Bujić koji je dvojici kolega bio logistička podrška sa pontona.

Osim zadovoljnih verenika akciju su pozdravili i svi splavari sa okolnih splavova. Najsrećnija je, naravno, bila buduća mlada, Sanja Perić.

– Prezadovoljna sam i osećam se prelepo jer mi je vraćen moj jedini pravi verenički prsten. Moram da dodam da juče nismo stigli ni da se fotografišemo jer je prsten odmah upao u vodu. Ali sam zato uspela da kažem “da” pre nego se otkotrljao – uz širok osmeh objašnjava zadovoljna verenica Sanja.

Osim uspešnom akcijom, ronioci su zadovoljni i zbog obećanja da će na proleće dobiti još jednog novog člana.

– Nama je najsimpatičnije bilo obećanje budućeg mladoženje da će na proleće doći da polaže za ronioca. S obzirom na to da nam fali mladih ronilaca, bilo nam je jako drago da smo ovo čuli. Eto proleća, videćemo da li će da održi reč, uz osmeh komentariše Bujić – zadovoljan uspešnom akcijom članova DPA Apatin.

(Kurir.rs/J.Miljuš/Foto:DPA Apatin)