Tajhej Kobajaši je Japanac o kome se priča u cijelom svijetu, a njegova životna priča opčinila je svijet jer je u kratkom roku od beskućnika postao milioner.

Prije dvije decenije, Kobajaši nije mogao ni da sanja kakvim će životom živjeti. Kada je imao 17 godina, roditelji su ga izbacili iz kuće. To su uradili kako bi ga kaznili jer je odustao od prestižne srednje škole koju je pohađao kako bi se fokusirao na svoj bend. Kobajaši se nije mnogo potresao, srednjoškolac je spavao u kutijama na ulici, čak i po ledenim zimama, a danju svirao. Tako je živio skoro dvije godine.

“Zime su bile ledene, ja sam bio očajan, ali nisam planirao da se vratim kući. Roditelji su me izbacili i to je bilo to za mene. Nisam želio da se vratim u školu, želio sam da sam biram kako ću živjeti. Mogao sam da umrem, spavao sam napolju na snijegu, ali i to mi je bilo draže nego da živim po pravilima svojih roditelja”, kaže Kobajaši medijima.

Onda je Kobajaši na ulici upoznao menadžera jednog kluba koji se sažalio nad njegovom sudbinom. Ponudio mu je da radi u klubu i dozvolio da spava tamo. Tako je Kobajaši narednih šest godina živio i radio u noćnom klubu.

Nakon šest godina, Kobajaši je riješio da je vrijeme da krene dalje. Prodao je određenu količinu CD-ova onlajn i uštedio nešto novca. Potom je krenuo da traži posao. Listajući oglase, naišao je na jedan koji nije zahtjevao nikakvu školu niti iskustvo. U oglasu je pisalo da je bitno samo proći test. Prijavio se. Test je trajao šest sati i uključivao je različite zadatke – logičke, matematičke, test inteligencije i brojne druge stvari. Kobajaši je test riješio sa odličnim rezultatima i dobio posao u firmi. Ispostavilo se da je firma tražila ljude sa potencijalom koje će obučavati za softver inžinjere.

 

Tako je Kobajaši upoznao Makotoa Hiraija. Zajedno su učili i napredovali i uskoro su shvatili da ima mnogo softver inžinjera koji su odlični u programiranju, ali malo njih umije da iskoristi svoje vještine kako bi osmislili dobar i profitabilan poslovni plan. Tako su riješili da osnuju svoju firmu, “Sun*”.

Kobajaši se 2012. godine preselio u Vijetnam kako bi tamo pronašao mlade radnike. Marta 2013. godine u Japanu je osnovao “Framgia Inc.” koju će 2019. godine preimenovati u”Sun*”. Ideja iza firme je bila da angažuju inžinjere koji će pomagati različitim japanskim start-ap firmama da ožive svoj posao.

“Riješili smo da ćemo pomagati po svaku cijenu, čak i ako to ponekad ide na našu štetu”, kaže Kobajaši.

Kroz godine, kompanija je napredovala i prikupljala klijente, danas ih ima više od 70. U septembru ove godine, dionice ove firme su vrtoglavo porasle, a vrijednost firme skočila je na oko milijardu i po dolara. Samo Kobajašijevih 7,9 odsto vrijedi oko 74 miliona dolara.

Kobajaši se u Japan iz Vijetnama vratio 2019. godine i kaže da imaju mnogo velikih korporacija kao klijente, kao i da planiraju da nastave da šire poslovanje.

 

Izvor