Bračni par koji ima desetero djece, od kojih su dva puta dobili blizance, ispričali su kako ih mnogi smatraju neodgovornima zbog njihovog načina života.

Kasanda i Džejkob Moris iz Jute su roditelji desetogodišnjeg Stivena, devetogodišnjeg Kristofera, jednojajčanih sedmogodišnjih blizanaca VIlijama i Rajana, dvojajčanih petogodišnjih blizanaca Spensera i Maksa, četverogodišnjeg Tomasa, trogodišnjeg Henrija, jednogodišnje Lili i Pitera kojem je tek šest mjeseci.

Iako stranci često komentarišu veličinu njihove porodice, Džejkob im ne dopušta neljubazne primjedbe.

“Neki kažu da smo neodgovorni zbog toliko djece, ali takve komentare jednostavno obrišemo iz pamćenja. Na kraju dana, normalni smo roditelji koji imaju sreću imati desetero djece. Da, činjenica da ih imamo desetero možda nas čini malo manje normalnima, ali svakog od njih volimo jednako”, ispričao je u razgovoru za “The Sun” ovaj tata, prenio je Index.

Oboje se slažu da je njihova porodice tek sada, s rođenjem posljednjeg djeteta, postala potpuna. Iako im nisu jasni komentari poput onih “imate pune ruke posla” ili “nalikujete na dječji vrtić”, slažu se da im je potrebno jako puno dobre organizacije. Zato je Kasanda domaćica koja se o svemu brine kako bi sve teklo bez problema.

Kako je otkrila, nedjeljno troše oko 189 funti (oko 340 KM) samo za hranu, a obroke planira mjesec dana unaprijed.

“Moja djeca nisu izbirljiva i niko nema nikakve alergije pa nam pripremanje večere nije komplikovano – držimo se jednostavnih stvari i kuhamo puno supe, često pravimo pizze, enchilade i salate”, otkrila je ova mama te dodala kako često kupuju namirnice na popustima te koriste kupone koji donose uštedu.

Kako bi ih naučila odgovornosti, Kasanda već sada sedmero najstarije djece uči da joj moraju pomagati u kućanskim poslovima. Svako od njih dobije jedan jednostavan zadatak dnevno, poput pospremanja igračaka ili brisanja prašine.

“Neki od njih završe svoj zadatak za deset minuta, dok drugima treba pola sata jer većinu vremena plaču kako je to teško”, našalila se ona.

Kako iza sebe ima cijelu jednu deceniju  iskustva u majčinstvu i vođenju domaćinstva za veći broj ljudi, odlučila je pokrenuti vlastiti blog na kom dijeli trikove i savjete.

Ipak, Džejkob priznaje da je nakon što je rođen Kristofer, njihovo drugo dijete, vjerovao da nikada više neće poželjeti djecu.

“Ovo nije za mene – dvoje je i više nego dovoljno”, mislio je tada.

Ali, nakon nekog vremena se predomislio. Kako su oboje članovi Mormonske crkve koja dopušta kontracepciju, ali potiče stvaranje velikih  porodica, poželjeli su još djece i tada su im stigli blizanci. Njihova porodica  je s godinama postajala sve veća, a priznaju da su i sami ponekad upadali u krizu pitajući se hoće li uspjeti odgojiti toliko djece.

Ali, kažu da se nikada nisu pokajali zbog svoje odluke te vjeruju da će višebrojna obitelj njihovu djecu naučiti toleranciji, kompromisima i dijeljenju.

“Razgovarala sam s ljudima koji imaju jedno ili dvoje djece i oni često govore da moraju zabavljati i animirati svoju djecu. Mi imamo toliko djece da se oni zabavljaju i igraju jedno s drugim. Takođe imamo sreće jer starija djeca brinu o mlađima”, zaključila je Kasanda

Nezavisne