Žena koja je rodila blizance u 65. godini je izgubila starateljstvo nad svojom djecom jer je sud odlučio da ona ne može propisno da brine o njima. Naime, službenici tvrde da su djeca bila “ranjiva” dok su bila kod majke.

Mauricija je rodila blizance, koji sada imaju četiri godine, nakon što je otputovala u Ameriku zbog vantjelesne oplodnje.

Ipak, ubrzo nakon rođenja blizanaca, socijalni radnici preuzeli su starateljstvo nad njima, došavši do zaključka da su mališani u opasnosti. Majci je bilo dopušteno da ostane u kontaktu sa djecom, ali pod nazdorom institucija. Kasnije su zaključili da majka ne prati njihove upute, pa su joj blizance trajno oduzeli.

Mauricija je podnijela tužbu, ali njenu je žalbu odbio španski Porodični sud, a kasnije i Vrhovni sud koji je odlučio da se djeci nađu hraniteljske porodice zbog nedostatka odgovarajuće zaštite kod biološke majke.

 

Oduzeta joj je i ćerka

Prema španskim medijima, sud je utvrdio da su blizanci bili u opasnosti zbog nemogućnosti da se njihova majka o njima propisno brine, ali ta odluka nije imala nikakve veze sa njenim godinama ili mentalnim zdravljem. Sud insistira da je odluka donesena jer smatraju da ona o djeci ne može u potpunosti da vodi računa na pravi način, kao i da su djeca zanemarena.

Djeca nisu odrastala u propisanim uslovima, a žena nije imala pomoć roditelja ili prijatelja na koje se mogla osloniti.

Mauricija smatra da je sud donio pogrešnu odluku i da je djeci uvijek bolje sa majkom.

Tokom saslušanja rekla je da ima još jednu ćerku, koju je takođe dobila pomoću vantjelesne oplodnje. Djevojčica sada ima 11 godina i živi u Kanadi. Mauricija je 2014. takođe proglašena nesposobnom za brigu o djetetu, pa joj je ćerka oduzeta i prebačena u dom.

Svake dvije godine može da uloži žalbu, iako sud ne predviđa drugačiji ishod u bližoj budućnosti.