Andrijana Cvetanović (27) iz Borče svoju djecu od malih nogu uči koliko je važno da sačuvaju svoju životnu sredinu, a čini se da je prethodnih dana održala lekciju i čitavom naselju, pa i svima nama o tome kako je moguće da jedna osoba iznova i iznova sama održava dječji park čistim.

Jer, to je ono šta Andrijana radi, uz pratnju svojih mališana koji i sami gotovo svakog dana čiste brdo smeća koje za sobom ostavljaju oni koji se u parku okupljaju tokom noći.

Kako kaže za Telegraf, to je park u kojem se djeca igraju preko dana, a kao majka troje djece, ne može da dozvoli da ona borave u mjestu koje je krcato staklenim flašama.

– Stalno u parku zatičem puno stakla. Roditelji sjede pored staklenih flaša, iako ne znaju da li njihovo dijete može da bude da uzme tu flašu da je razbije i povrijedi se. Govore mi čak: “Jao, pa i vaša djeca čiste? Ima vremena, naučiće” – kaže ova mlada žena dodajući da smatra da je ispravno da svoju djecu tome treba da uči upravo dok su još mala.

Andrijana priča i da nema puno podrške od onih koji se zateknu u parku dok ona čisti otpatke. Dok sa mališanima skuplja nered ostavljen iz prethodne noći, drugi ih samo gledaju.

Bilo je i onih koji su namjerno, pred njom, bacali opuške tek završene cigarete.

– Svi kažu: “Bravo”, a niko neće da počisti ili da pita da pomogne. Kažu da neće da čiste jer nisu oni to napravili. Ali zašto da ne počistimo? Meni nije teško. I svaki put kad odem, čistiću – kaže Andrijana kojoj su se priključile i kćerkice njenih drugarica.

A djeca se ne bune, kaže sagovornica. Naprotiv, imaju svijest o tome da njihov park treba da bude čist i svaki put kad vide smeće kažu: “Strašno šta su uradili, mi ne možemo da vjerujemo”.

Andrijana kaže da planira da organizuje akciju čišćenja i nada se da će joj se sljedećeg vikenda priključiti više ljudi.

Kako ističe, još veći problem stvara i to što u na cijelom igralištu, odnosno u cijelom parku postoji samo jedna kanta, ali se nada da će i to uskoro biti riješeno od strane nadležnih organa.

U videu koji slijedi pogledajte kako mališani, udruženi, sa rukavicama, skupljaju nered koji su ostavili odrasli, oni koji su sigurno neodgovorniji i manje svjesni značaja zaštite životne sredine od njih.

 

Izvor