Početak Albinog života je bio surov. Majka je odbacila kada su joj lekari saopštili da je rodila ćerku sa Daunovim sindromom. To je bilo prvo u nizu odbijanja. U Italiji mnoge porodice žele da usvoje decu, ali samo zdravu.

Kada je Alba imala samo 13 dana, 20 potencijalnih porodica nije htelo da je usvoji, sve dok se nije pojavio jedan muškarac koji je uspeo da promeni i njen i svoj život.

Luka Trapaneze je oduvek želeo da bude tata. Ipak, zakon u Italiji je vrlo konzervativan i do 2017. godine singl ljudi nisu mogli da usvajaju. Čak i kada je to zakonski postalo moguće, i dalje nije bilo jednostavno jer Luka ima 41 godinu i homoseksualac je.

Od kada je doneo odluku da usvoji dete, znao je da želi da brine o nekom mališanu sa zdravstvenim problemom. Dok je bio tinejdžer, njegovom najboljem drugu je dijagnostifikovan rak u terminalnoj fazi i Luka je ostao sa njim do samog kraja. Video je i osetio bol, očaj i strah i znao je da svoj život želi da posveti pomažući onima kojima je to potrebno.

Od tada je volontirao u lokalnoj crkvi i pomagao je teško bolesnim ljudima. Pošto se ukazala prilika da usvoji dete sa Daunovim sindromom nije se dvoumio ni sekund, znao je da je spreman i da će se najbolje moguće brinuti o detetu.

 

Kada mu je telefon zazvonio, činilo mu se da je do bolnice leteo. Tamo je prvi put sreo malu princezu u krevecu i momentalno je osetio posebnu vezu koju mogu imati samo roditelj i dete.

Alba danas ima malo više od dve godine i osmeh joj ne silazi sa lica, baš kao ni njenom tati Luki. Sa njim je dobila porodicu koja je voli, prijatelje, deku i baku, ujaka i bezgraničnu ljubav.

Mnogi svetski mediji preneli su njegovu priču, a Luka je objavio knjigu “Rođena za mene”, u kojoj opisuje proces kroz koji je prošao da bi postao Albin tata. U jednom intrevjuu koji je dao rekao je da njegov slučaj poseban jer “ruši stereotipe o očinstvu, religiji i porodici”.

Izvor: Noizz.rs