SLAVONKA Marija nedavno je doživjela nesvakidašnje iskustvo. Naime, u svom dvorištu pronašla je bebu srne, koja je zahvaljujući njoj spašena od svih opasnosti kojima je bila izložena kao divlja životinja koja se odvojila od majke.

“Moja kuća se nalazi na kraju slijepe ulice, okružena je poljima, a blizu je i šuma. To je pravi mali raj, a divlje životinje su i inače prizor koji redovito viđamo. Moja obitelj živi u suživotu s njima. Nađu se tu ježevi, lisice, kune, fazani i naviknuli smo jedni na druge”, započela je Marija svoju priču.

Jednog jutra u dvorištu su primijetili lane, koje se, kako su pretpostavili, odvojilo od majke i izgubilo.

“Srne toliko blizu još nismo viđali pa nas je ovo iznenadilo. Znali smo da ga ne smijemo dirati jer ga majka neće više prihvatiti ako osjeti na njemu strani miris. Srne svoje mlade ostavljaju u visokoj travi gdje ih sakriju dok se one odlaze hraniti negdje u blizini… Po svoje lane uvijek se vrate i premjeste ga. Najčešće srne imaju dva laneta koja zbog potencijalne opasnosti ostavljaju na različitim mjestima”, priča nam Marija.

S obzirom na to da je ovo lane došlo zaista blizu kućama, postojala je mogućnost da se majka ne vrati po njega zbog straha od ljudi. Marija i njena obitelj su ga satima promatrali i pratili što se događa.

“Nažalost, majke nije bilo. Nakon nekoliko sati uzeli smo lane jer je prošlo puno vremena, sunce je bilo jako, a i naše mačke nisu baš bile druželjubive prema njemu. Znali smo da moramo nešto poduzeti jer na tom mjestu, samo i bez hrane, neće preživjeti”, nastavila je ovu zanimljivu priču.

Lane, kojem je dala ime Tonka, najprije su nahranili kozjim mlijekom pomoću dude. Odmah su počeli razmišljati o budućnosti i gdje smjestiti životinju, jer obiteljski dom koji ima još ljubimaca u ovom slučaju nije rješenje.

“Nakon sto poziva i traženja adekvatne brige za lane uspjeli smo naći ljude koji su već othranili nekoliko malih srna i imaju svoje srne, s ljubavlju to rade pa smo bili jako sretni da smo pronašli sretno rješenje”, kazala nam je Marija i dodala kako će zasigurno nastaviti posjećivati Tonku.

Marija se od malih nogu brine o životinjama, a brojne ptice, mačke i druge životinje spasila je do sada.

“U pravilu pronađene životinje se ne smiju dirati, posebno mladunčad, jer ih mama neće više prihvatiti zbog tuđeg mirisa. Životinju treba ‘potjerati’ prema prirodi ako se našlo u urbanom okruženju ili prenijeti s nekim prirodnim materijalom (list, grančica) ako se radi o manjoj životinji. Tek ako ništa od toga nije moguće, onda uzeti životinju ako je u opasnosti, informirati se te kontaktirati nekog stručnog, poput veterinara”, poručila je Marija.

Izvor:index.hr