Mira Furlan je rođena u Zagrebu 1955. godine.

Tokom karijere glumila je u brojnim jugoslavenskim serijama i filmovima, kao što je “Otac na službenom putu”, “Za sreću je potrebno troje” i “U raljama života”. Imala je ulogu, između ostalog, i u “Cirkus Columbija”, “Vratiće se rode”, “Smogovci”, “Velo misto”, “Sarajevske priče” i mnogim drugim.

Važila je za jednu od vodećih hrvatskih, odnosno jugoslavenskih glumica.

Tokom ’90. godina odlučila je nastaviti karijeru na svjetskoj sceni, pa odlazi u Sjedinjene Američke Države gdje je, između ostalog, glumila u poznatim TV serijama “Babylon 5” i “Lost”.

Iako uzrok smrti još nije otkriven, Straczynski je rekao da su glumačka ekipa i ekipa “Babylona 5” već neko vrijeme znali da Mirino zdravlje blijedi.

“Nadali smo se da će se poboljšati. Mira je bila dobra i draga žena, zapanjujuće talentovana izvođačica i prijateljica svima u glumačkoj ekipi i ekipi “Babylon 5″, a vijest nas je sve shrvala”, poručio je.

Rade Šerbeždija joj je dodijelio glavnu ulogu u predstavi koju je on režirao 2002. godine u Hrvatskoj, a povremeno je pisala kolumnu za čuveni Feral Tribune. Bila je kritičarka politike i društva, naročito prema onome što je zadesilo Jugoslaviju ’90-ih godina – krvavom nacionalizmu i mržnji.