Bio je obrazovan, pametan i nadasve – human

Mihajlo Sporić, mladi genijalac i ponos Srbije, prvak fizike i stipendista Kembridža, osim po velikom znanju istakao se i po neverovatnoj humanosti. Znajući da će umreti, Mihajlo je imao samo jednu želju – da se za njegovu sahranu ne kupuje cveće, već da se umesto toga novac prosledi udruženju Nurdor, za decu obolelu od raka.

Mihailo je bio jedan od njih i borio se lavovski do kraja. Samo nekoliko nedelja pred odlazak na Kembridž saznao je da ima rak pluća, ali je ipak spakovao kofere i rešio da ode, da ne odustane.

Profesori, najveći svetski naučnici, čuli su za hrabrog Mihajla i pružili mu punu podršku. Čak su, kako se priča, dolazili u njegovu sobu da ga podučavaju jer zbog bolesti nije mogao da izlazi.

Mihajlo Sporic

Sa Srđanom Ognjanovićem, Foto: Facebook/150 minuta

– Dok je trajalo lečenje i mnogobrojne operacije, on je učio i profesori su dolazili kod njega u sobu kako bi mu držali predavanja. Svi su bili opčinjeni njime, jer ne samo što je polagao sve ispite, već je dobijao najviše moguće ocene – ispričao je Srđan Ognjanović, legendarni direktor Matematičke gimnazije koji je bio sa Mihajlom i njegovom porodicom u kontaktu i nakon Mihajlovog odlaska na studije.

Kada se u medijima prvi put pročulo za njegove uspehe, Mihajlo je bio oštar u izjavi, podsećajući nas da ne skrenemo sa puta.

– Osim euforije zbog postignutog uspeha, najjači utisak mi je publicitet koji dobijamo. Meni je iskreno drago što se naglasak stavlja na neke druge vrednosti kao što su rad i odgovornost, vrednosti koje takmičenje promoviše, pre nego vrednosti rijaliti zvezda koje se sada plasiraju kao prave. Ja svoju budućnost vidim u nauci, u fizici. Ali, vidimo kakve su sada prilike u Srbiji za to, naročito za eksperimantalnu fiziku koja takoreći i ne postoji. Moja želja je da će se situacija popraviti, a ako ne, onda u inostranstvu – rekao je tada Sporić.

Univerzitet Kembridž objavio je trodnevnu žalost povodom smrti stipendiste, a poslat je predlog da se ustanovi nagrada u čast Mihajla.

Predloženo je i da Mihajlo bude sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu. 

Ako je neko zaslužio, zaslužio je on. Večna mu slava i hvala.

 

Izvor:telegraf.rs