Pojedini posetioci tajlandskih nacionalnih parkova uskoro bi mogli na kućne adrese da dobiju paket ne baš prijatne sadržine.

Naime, nakon brojnih posetilaca koji su za sobom ostavili gomile smeća prošlog vikenda u Nacionalnom parku Kao Jai blizu Bangkoka, ministar životne sredine Varavut Silpa-arča je smeće upakovao i vlasnicima vratio poštom.

“Pokupili smo vaše smeće i spakovali u kartonsku kutiju te vam ga šaljemo kući. Ovo bi trebalo da vas nauči da više nikada nigde ne bacate smeće”, stoji u poruci priloženoj u paketu.

Kamperi se po dolasku prijavljuju upravi nacionalnog parka pa je lako saznati njihovu tačnu adresu i lokaciju njihovih šatora uz koje je ostavljen otpad.

Ali, uz kutiju smeća nesavesni kamperi dobiće i prijavu lokalnoj policiji zbog kršenja propisa o nacionalnim parkovima, piše portal “The Thaiger”, a prenosi 021.

“Smeće može biti opasno za životinje poput srna ako ga pojedu i pokušaju da svare plastični otpad koji ljudi za sobom ostave”, objašnjava Narin Pinsakul iz Nacionalnog parka Kao Jai.

Ministar je na svojoj Fejsbuk stranici postavio fotografiju praznih flaša i kesica od grickalica spremnih za slanje poštom.

Zagađenje životne sredine smećem kažnjivo je zatvorom do pet godina ili globom do 500.000 bahta (16.000 dolara) prema tajlandskom zakonu o očuvanju životne sredine.

Nacionalni park Kao Jai otvoren je 1962. i najstariji je nacionalni park na Tajlandu. Svojim vodopadima i impresivnim biljnim i životinjskim svetom na više od 2.000 kilometara kvadratnih smatra se jednim od najlepših parkova u toj državi jugoistočne Azije.