DIJANA ŠIMETA, policijska službenica u Policijskoj postaji u Pitomači, učinila je nešto što nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Krajem siječnja dodijeljen joj je predmet produženja osobne iskaznice 39-godišnjoj ženi kojoj je iskaznica istekla još u srpnju prošle godine.

Na temelju čl. 5. st. 1. t. 3. Zakona o osobnoj iskaznici, svi građani dužni su podnijeti zahtjev za izradu nove osobne iskaznice u roku od 15 dana. Ako se rok ne ispoštuje, propisana je kazna u iznosu od 500 kuna. Kada je Šimeta upozorila ženu na kaznu koju mora platiti, 39-godišnjakinja ju je izvijestila o svojoj teškoj financijskoj situaciji. Rekla joj je kako joj izrada nove osobne iskaznice predstavlja problem jer za nju nema novca.

Potaknuta ispoviješću siromašne žene, policijska službenica od svog je nadređenog zatražila dozvolu da umjesto žene uplati za izdavanje nove osobne iskaznice na njeno ime, kako žena ne bi u slučaju nepravodobne uplate dodatno dobila kaznu od 500 kuna, što bi za nju predstavljalo još veći problem.

Kada joj je zahtjev odobren, Šimeta je uplatila novac te je uplatnicu odnijela siromašnoj ženi. Nije joj rekla da je ona platila troškove, već je zasluge pripisala čitavoj policijskoj postaji.

Žena je idući dan došla u policijsku postaju izraditi novu iskaznicu te je, dirnuta lijepom gestom, od srca svima zahvalila, ali nije doznala tko joj je učinio uslugu.

 

Izvor:index.hr