Ova dobra petogodišnja curica odlučila je pomoći djeci čiji roditelji nisu platili dug za topli obrok u vrtiću te je ispred vrtića postavila štand na kojem je prodavala kekse i topli kakao

Katelynn Hardee ima samo pet godina, ali i veliko srce. Kako bi pomogla djeci čiji roditelji nisu platili topli obrok u vrtiću, prikupila je 534 kune i time platila troškove za 123 djece u kalifornijskoj Breeze Hill Elementary School, piše Daily Mail.

Djevojčica je čula kako roditelji razgovaraju o tome kako im je teško plaćati aktivnosti nakon vrtića.

 

Počela je postavljati mnogo pitanja, a ja sam joj pokušala objasniti da ponekad ljudi nisu sretni kao mi pa treba biti ljubazan i pomoći kako možemo, kazala je mama Karina Hardee. Zahvaljujući uspjehu akcije, djevojčica sad planira prikupiti 42.500 kuna za dugove tisuća djece u školama u njezinom gradiću Visti.

– Riječ je o dobroti. Osobito u vrijeme blagdana, a zbog svega što se zbiva u svijetu treba nam malo više dobrote, dodala je mama.

Kalifornijske odgojne ustanove djeci daju topli obrok bez obzira na dugove roditelja, a obično ih otpisuju do kraja godine. No dug za ručak nadomještaju iz drugih programa kojima ionako prijeti gašenje zbog smanjenog proračuna.

Katelynn je sad pokrenula i stranicu Fundly koju je nazvala #KikisKindnessProject sa željom da otplati dugove sve djece u obrazovnom sustavu. Dosad je prikupila već oko 5900 kuna. Pred vrtićem je postavila štand na kojem prodaje topli kakao, keksiće i kolačiće.

Guverner Gavin Newsom je u listopadu potpisao zakon kojim zabranjuje tzv. School shaming. Odgojne i obrazovne ustanove u Kaliforniji moraju djeci omogućiti topli obrok bez obzira na to jesu li njihovi roditelji platili za te obroke.

U skladu sa zakonom, djeca roditelja koji nisu platili neće biti izvrgnuta ruglu, neće ih se tretirati drugačije od ostale djece niti će se njihov obrok razlikovati od drugih. Zakon je proizašao iz akcije koju je pokrenuo devetogodišnji dječak koji je iskoristio svoj novac kako bi platio dugove za suučenike trećeg razreda u Napa County Elementary School.

Hardee ima velike snove i planira otplatiti dugove za tisuće djece, a potom će preostali novac iz ove akcije usmjeriti na financiranje školskih programa i aktivnosti.

 

Izvor:6yka.com