Pas rase Haski slučajno je pronašao novorođenu bebu staru samo sat vremena napuštenu u parku dok se šetao sa svojim vlasnikom.Pas Hel je naišao na nekoliko sati staro novorođenče umotano u ćebe u parku 22. aprila. Vlasnik psa Pol rekao je da je zahvaljujući svom kućnom ljubimcu uspio da pronađe novorođenče, da je bio sam vjerovatno ne bi ni primijetio bebu.

On je ispričao da je Hel pronašao bebu, legao pored ćebeta u koje je beba bila umotana i počeo da je gurka kako bi je probudio. Pol je začuo plač djeteta i spasio ga od napada drugih životinja koje vjerovatno ne bi bile blage prema djetetu kao njegov haski.

“Dok smo prolazili do vrha, gledajući dolje prema Šenon Roudu, bilo je puno razbijenog stakla. S moje lijeve strane nalazio se smotani pokrivač tik ispod grmlja. Okrenuo sam se da bih uhvatio Hel da ne bi prešla preko stakla, a ona je otišla do pokrivača, ležeći pored njega i počela da gura, vrlo nježno svojom njuškicom”, kaže Pol.

On smatra da bi pas drugačijeg temperamenta možda samo pocijepao i povukao pokrivač, a tu su i lisice, pacovi i druge životinje koje bi mogle da joj naude.

“Bio sam pomalo zapanjen pa sam brzo prišao i podigao dio pokrivača s bebinog lica i vidio da je u pitanju novorođenče”, kaže on.

Policija je saopštila da je beba koju su pronašli vjerovatno rođena istog dana i napuštena samo nekoliko sati kasnije. Dječak je na sebi imao narandžasto-bijelu prugastu majicu, sive pantalone i umotan u sivo-bijeli pokrivač, kažu u lokalnoj policiji.

“Nisam mogao nikoga da vidim u neposrednoj blizini, ali na oko 30 metara od kuće vidio sam ženu sa dvoje djece, pa sam sjurio do nje, ne želeći da je prepadnem, rekao sam joj: Pogledajte, upravo sam pronašao napuštenu bebu’.”

Žena je odmah izvadila telefon kako bi pozvala policiju.

“Vratili smo se bebi, ona je podigla. Držao sam Hela koji je samo želio da vrati majci dijete i sačekao sam dok policija ne dođe. Parkirali su se na Šenon Roudu, sišao sam da ih sačekam i odvedem do mjesta gdje je beba pronađena. Beba se prilično brzo prilagodila. Bilo mu je hladno, ali ga je žena koja se tu našla zagrijala svojim tijelom”, priča Pol.

“Zahvaljujem Bogu što je beba bila živa, sve je moglo da se završi mnogo gore. Beba je mogla biti mrtva. Rekao sam svojim susjedima da je Bog poslalo Hel da spasi novorođeno dijete”, dodaje vlasnik psa.

Policija nije u stanju da utvrdi etničku pripadnost bebe, ali su izjavili za medije da pokušavaju da uđu u trag bijelkinji u ranim dvadesetim godinama koju je nekoliko svjedoka vidjelo u vrijeme kada je beba napuštena.

“Razgovarao sam sa dvoje tinejdžera koji su mislili da su prije pola sata ili sat vremena vidjeli ženu sa istim ili sličnim pokrivačem kako nosi bebu”, rekao je Pol.

Dječaka su policajci odveli u hitnu pomoć. Tamo mu je pružena adekvatna njega i on se sada polako razvija.

Policijski službenici rekli su za medije da se majka dječaka dobro brinula o trudnoći jer je dijete rođeno bez ikakvih smetnji. Oni su dodali da trenutno tragaju za majkom novorođenčeta, a kada bude pronađena biće podvrgnuta fizičkoj i psihičkoj provjeri.