Oksana Kletskaja, iz Odese u Ukrajini, bila je presrećna kada je saznala da je trudna. Budući da je već imala 37 godina, i jednu trogodišnju ćerku kada su ona i suprug Sergej odlučili da pokušaju da dobiju još jedno dete, vest o trudnoći ih je usrećila. Međutim, trudnoća se ubrzo pretvorila u slučaj koji je čitav svet ostavio bez reči.

Oksana i Sergej nikada nisu planirali veliku porodicu, već samo dvoje dece. Oboje su mislili da će odgoj mnogo dece biti težak i u pogledu vremena i novca.

Nešto nije u redu 

Međutim, ubrzo Oksana je počela da oseća da nešto nije u redu sa trudnoćom. Plašila se da je imala pobačaj, ali su lekari imali veoma posebne vesti za nju.

Pregledi su potvrdili da u njenoj materici raste par blizanaca.

Sergej i Oksana

Foto: Facebook/ Odessafive

– Niko u našoj porodici nikada nije imao blizance, pa sam bila sigurna da nikada neću doživeti ovako nešto – rekla je Oksana za “Heftig”.

Međutim, to je bio samo početak. Pokazalo se da je porodicu čekalo mnogo veće iznenađenje.

Tokom posete klinici radi ultrazvuka, Oksana je primetila da je lekarski pogled postao ozbiljniji dok je gledala sliku na ekranu.

Tada je par čuo neverovatne vesti.

Čekali su petorke!

– Kada sam pogledao lice doktora, srce mi je preskočilo. Tada sam ga čuo kako šapuće: “Trebaće vam velika kuća …” – prisećala se majka sada šestoro dece.

Samo trenutak kasnije, sve je postalo jasno kada je lekar budućoj majci objasnio situaciju:

– Na ovoj fotografiji je najmanje petoro dece, možda čak i šestoro. Još je teško sa sigurnošću reći – objasnio im je zbunjeni lekar.

Ispostavilo se da je Oksana očekivala čak petoro dece. Kao što možete da zamislite, ovo je vrlo retka situacija. Verovatnoća takve trudnoće je 1 prema 47.458.321, drugim rečima neverovatno mala.

 

Medicinsko čudo

Dok je Oksana još pokušavala da usvoji ono što je upravo čula od svog lekara, on je trčao hodnicima bolnice i svojim kolegama predstavljao neverovatan slučaj. Niko do tada u bolnici nije video, pa čak ni čuo za tako nešto.

Međutim, Oksana i njen suprug nisu bili srećni kada su to čuli. Oboje su se osećali uplašeno.

– Bilo je to poput noćne more i nadala sam se da će me neko probuditi – priseća se Oksana.

Par se zabrinuo kada su ubrzo shvatili da će petoro dece značiti totalni poremećaj svih njihovih planova za budućnost.

– Prošlo je neko vreme pre nego što smo se navikli na tu ideju. Mislim, morali smo puno da razmišljamo o tome kako bismo mogli da izdržavamo toliko dece – objasnio je Sergej.

 

Trenutak istorijskog porođaja

Na kraju, u 30. nedelji trudnoće, Oksana je otišla u bolnicu da se pripremi za neverovatan porođaj. Po dolasku u porodilište, 8 lekara je čekalo na licu mesta, svi spremni da učestvuju u porođaju njeno petoro dece.

– Ponašali su se prema meni kao da sam od šećera. Bili su zaista vrlo pažljivi – seća se Ukrajinka.

Oksana je na kraju carskim rezom rodila tri dečaka i dve devojčice.

Lekari su se od početka pripremali za najgore, jer trudnoća petoro dece uvek uključuje ogromne rizike.

Deca su se preko noći proslavila

Nakon porođaja, međutim, lekari su rado javili da je svih pet beba rodila zdravo, iako malo prerano.

 

Deca, koja su se dobila imena Darija, Aleksandra, Denis, Vladislav i David, brzo su se proslavila. Prema portalu “Mirror”, ovo je bilo prvih pet beba u ukrajinskoj istoriji koje su preživele tako komplikovano rođenje.

Sva deca su otpuštena iz bolnice nakon što je njihova težina porasla do granice dovoljne da ostanu zdrava. Oksana i Sergej, takođe, su uspeli da prevaziđu svoj strah i porodica je sada srećnija nego ikada.

Gde god da odu, stranci im se obrate da im čestitaju.

Vlasti su pomogle porodici da nađe veliki novi dom u gradu.

Iako nije sve proteklo onako kako je porodica prvobitno planirala, oni sada zajedno žive srećno.

(Telegraf.rs)