Neobično prijateljstvo između penzionisanog turskog poštara i labuda koga je spasio održalo se gotovo četiri decenije, prenosi Beta.

Redžep Mirzan pronašao je Garip, ženku labuda prije 37 godina u zapadnoj turskoj provinciji Jedrene.

Mirzan i grupa prijatelja išli su prečicom kolima kada su primijetili labuda sa slomljenim krilom u praznom polju. Mirzan je odmah uzeo životinju da je zaštiti i držao je u kolima to popodne dok nije mogao da je vrati svojoj kući.

Od tada labudica Garip živi na njegovom imanju u oblasti Karagač, koja se graniči sa Grčkom.

Garip prati Mirzana kad god izađe iz svog ograđenog prostora, ide za njim dok obavlja poslove po imanju ili ide u večernju šetnju.

“Pošto volim životinje rekao sam sebi – treba da je donesem kući, umjesto da je ostavim kao plijen lisicama. Navikli smo se jedno na drugo, nikad se nismo razdvojili”, rekao je Mirzan za AP.

Mirzan je nazvao labuda Garip, što bi moglo da se prevede kao “čudno” ali takođe se koristi i za osobe koje je napustila sreća.

Garip provodi većinu vremena izvan svoje ograde i nikad nije pokušala da pobjegne sa Mirzanovog imanja.

Mirzan, 63-ogodišnji udovac bez djece kaže da mu je ona bila vjerna i da je odabrala da ostane pored njega, a on se ponaša prema labudu kao prema svom djetetu.

Život sa Mirzanom je očigledno bio blagotvoran za Garip. Prema Utočištu za labude sa sjedištem u Velikoj Britaniji prosječan životni vijek labuda u divljini je 12 godina, a u zaštićenim okruženjima mogu da žive do 30 godina.