Šta se danas smatra siromaštvom? Nemogućnost odlaska svake godine na odmor na neku egzotičnu destinaciju ili nedostatak novca za hranu i odjeću.

Svaka osoba ima svoju skalu vrijednosti. Jedna moja prijateljica, na primjer, nikada nije radila. Udala se za jako bogatog čovjeka i jednostavno joj nije bilo potrebno da radi. Nakon 16 godina provedenih u braku njen muž ju je ostavio zbog mlađe ljubavnice. Ipak, bio je jako darežljiv prema njoj.

Dao joj je stan, automobil, vikendicu i redovno je plaćao alimentaciju. Osim toga, davao je novac njihovom zajedničkom sinu, plaćao mu školovnje te ga vodio na odmore. Kako nakon razvoda nije više mogla uživati u onoj količini novca u kojoj je prije uživala, polako je počela prodavati sve vrijedno što je imala.

Prvo je prodala vikendicu, a zatim je malo po malo prodavala nakit koji je dobila od svog muža dok je bila u braku. Bez obzira što joj je njem bivši muž uvijek davao, njoj je uvijek bilo malo. Kada su joj njeni prijatelji predložili da bi možda trebala potražiti posao, ona nije željela čuti.

Smatrala se duboko nesrećnom, napuštenom i beskorisnom ženom. Ako je osoba zdrava i još uvijek puna energije uvijek može početi nešto raditi kako bi sebi zaradila za hljeb. Toliko je ljudi koji svoj poslednji novac troše na odjeću i ostale gluposti, pa kasnije ostaju gladni.

Svojevremeno sam živjela u jednom unajmljenom stanu i u stanu pored mene je živo jedan 50godišnji muškarac koji je imao neki stari krš od auta koji se skoro raspadao. Nekoga bi bilo sram čak i ući u taj auto, ali ne i njega. Živio je sa suprugom, i nisu se činili kao siromašan par.

Po njihovom odijevanju i po ponašanju se vidjelo da su obrazovani i da dobro zarađuju te da mogu sebi priuštiti pritojan auto. Ali ne. Mom komšiji se očito sviđao njegov krš od automobila i nije ga bilo briga što su drugi zbijali šale na njegov račun. To je ono što mi se svidjelo kod njega i njegove porodice, njihova skromnost i jednostavnost.

Ima jedna poslovica koja kaže ” Siromašan nije onaj ko ima malo već onaj ko želi više.” Svako od nas će uvijek imati potrebu da želi više. Ponekad bi bilo lijepo jednostavno se zaustaviti i reći sebi možda već imaš dovoljno, možda već imaš sve što ti je potrebno.