Istraživanje nas je navelo da zaključimo da su stariji ljudi potpuno u pravu kada kažu: “Sto kuća, sto običaja”. Vjerovanja, ubjeđenja, tradicije i legende, zaslužni su za neke rituale, koji svakako nisu uobičajeni, a da li su ovo najbizarniji običaji na svijetu, prosudite sami.

Hongkong

U gradu državi Hongkong, žena koju muž prevari ima pravo da ga kazni smrću, ali samo ako ubistvo počini golim rukama. S druge strane, muževljevu ljubavnicu može da ubije na način na koji poželi.

Rusija i Japan

Daleke djelove Rusije i Japana naseljava autohtono pleme pod nazivom Aiunu. Njihov, blago rečeno, neobičan ritual jeste žrtvovanje medvjeda.

Među njima je rasprostranjeno vjerovanje da su bogovi poprimili oblik medvjeda i da njihovim ubijanjem ljudske duše primaju blagoslov.

Ovaj običaj podrazumijeva ubistvo medvjedice, čije mladunce poslije odgajaju dvije godine. Istina, ovo je rijedak ritual, ali se i dalje upražnjava.

Škotska

Škotska je zemlja u kojoj je postojala jedna tradicija, prekinuta 1939. godine. Po njoj, muškarac koji bi makar jednom imao intimne odnose sa nekom ženom, nakon toga bio bi u obavezi da je oženi.

Indija

U najsvetijem indijskom gradu na rijeci Gang Varanasiju postoji zajednica pod nazivom Agori Babas. Ovo pleme ima zaista bizaran kanibalistički ritual, jedu svoje pokojne rođake.

Po njihovim običajima, sveci, djeca, trudnice i neudate žene ne smiju da se kremiraju, već ih ostavljaju da plutaju rijekom, nakon čega ih ritualno jedu.

Saudijska Arabija

U Saudijskoj Arabiji žena ima pravo da se razvede od muža ako on ujutru odbije da joj posluži svježe skuvanu kafu. Naravno, ovo je samo jedan član zakona, koji se rijetko primjenjuje, jer u ovoj državi gotovo da nema razvoda.

Indonezija

Pripadnice plemena Dani u Indoneziji na specifičan način iskazuju tugu za preminulim članom porodice.

Pored emotivnog bola, koji glasno i vidno pokazuju ridajući, one sebi nanose i fizički bol, koji podrazumijeva odsijecanje jednog dijela prsta sa ruke.

Prije nego što se izvede ritualno sječenje prsta, cijela ruka se uveže kanapom, kako bi utrnula.

Kina

U Kini postoji običaj, ne tako popularan za muškarce. Naime, prije nego što svoju nevjestu prenese preko kućnog praga, muškarac mora, noseći je, da pređe preko užarenog uglja bos.

Vjeruje se da će ovaj ritual omogućiti ženi da dobije lak i lijep posao.

Tibet

Tibetanski budisti vjeruju u reinkarnaciju, te stoga smatraju da nema potrebe da čuvaju tijela svojih mrtvih, jer je duša ta koja je važna, a ona se, po njima, odmah nakon smrti seli u novo carstvo.

Iz tog vjerovanja proizašao je ritual pod nazivom “Nebeska sahrana”, odnosno “Jhator”, a podrazumijeva ostavljanje tijela preminulog na visoravni, gdje žive lešinari.

Južna Amerika

Postoji pleme u Amazoniji pod nazivom Janomani.

Oni smatraju da smrt nije prirodna pojava i vjeruju da je sprečavaju tako što svoje upokojene kremiraju, a potom pepeo miješaju sa fermentisanom čorbom od banana i to jedu.

Na taj način, ubijeđeni su, kroz njih, pokojnik nastavlja da živi.

Bunlap (Pacifik)

Običaj, koji bismo možda najbolje mogli da opišemo kao preteču bandži-džampinga i danas se upražnjava na malom usamljenom ostrvu Bunlap, smještenom u Pacifiku.

Mještani prvo igraju uz zvuke tradicionalnih bubnjeva, a zatim hrabrog dobrovoljca pripremaju za skok sa drvenog tornja.

Na vrhu improvizovane kule, konstruisane isključivo radi izvedbe ovog rituala, vezuju mu se lijane oko nožnih zglobova i tada je spreman za skok. Vjeruju da što se skoči sa veće visine, to se veći blagoslov od bogova dobije.