Mlada žena iz Malija u utorak je rodila devet beba, dvije više nego što su ljekari za vrijeme trudnoće otkrili ultrazvučnim pregledom, čime je postala jedna od rijetkih u svijetu koje su rodile zdrave devetorke.

Trudnoća Halime Kise (25) iznenadila je i čelne ljude ove države koji su odlučili da joj pomognu.

Čim su ljekari u martu rekli da će Halime biti potrebna posebna njega ljekara specijalista, vlasti su joj omogućile prevoz i ljekarsku njegu u Maroku, gdje se u utorak porodila carskim rezom.

Dvije nedjelje provela je u bolnici Point G u glavnom gradu Malija Bamaku, a potom je prevezena u Maroko, gdje joj je, nakon posredovanja predsjednika vlade Malija, Baha N’Dava pružena kvalitetnija njega.

“Novorođenčad – pet djevojčica i četiri dječaka i njihova majka su dobro”, rekla je ministarka zdravstva Malija Fanta Sibi.

Očekivalo se da će Halime roditi sedam beba, nakon što su tako pokazali ultrazvučni pregledi ljekara u Maliju i u Maroku, ali dvije „dodatne“ bebe, dječak i devojčica, sve su iznenadili.

Devetorke se rađaju izuzetno rijetko, a višestruku trudnoću često prate razne zdravstvene komplikacije i nerijetko se dogodi da ne prežive sve bebe.