Najveću repliku čuvenog broda Titanic, sastavljenu od Lego kockica, desetogodišnji dječak s autizmom gradio je skoro 11 mjeseci, više od 700 sati. Njegovo djelo će biti premijerno izloženo u muzeju Titanic u Tennesseeju.

Brynjar Karl Bigisson iz Rejkjavika izgradio je Titanic s 56.000 Lego kockica. Njegova replika duga je sedam metara, a visoka 1,5 metara. Mladi Islanđanin sjeća se kako je već s pet godina uživao u igranju s Lego kockicama.

“Igrao sam se satima. Nekad sam gradio poznate građevine, a nekad sam izmišljao neke svoje”, kaže Bigisson.

Kako su godine prolazile, Beynjar je postao opsjednut vlakovima, sve dok jednom nije otišao na pecanje s djedom Ludikom, kada se u njemu probudio interes za brodovima. Dok je napunio deset godina, znao je gotovo sve što se moglo znati o Titanicu.

“Kada sam putovao s mamom u Legoland u Danskoj, vidio sam nevjerojatne modele poznatih kuća, aviona, lokacija i brodova. Tada sam počeo razmišljati kako i ja želim napraviti svoj Lego model”, otkriva dječak koji je zaista i uspio u svojoj namjeri.

Brynjar je uz pomoć prijatelja i obitelji skupio novac za kupovinu Lego kockica. Kaže kako je gradeći Titanic uspio prihvatiti svoj autizam. Prije nego je započeo svoj projekt, imao je poteškoće s komunikacijom, što ga je činilo nesretnim i usamljenim. Danas ima dovoljno samopouzdanja da sam daje intervjue o svom postignuću.

Anita Blažinović, Izvor: https://www.in-portal.hr/