Norveška nevjesta i švedski mladoženja svoje su bračne zavjete prije nekoliko dana razmijenili na ceremoniji održanoj na samoj granici između dvije zemlje, odvojeni tek bijelom trakom. Svako se fizički nalazio u svojoj državi, pridržavajući se mjera o suzbijanju širenja koronavirusa.

Par je za BBC rekao da više nisu mogli da čekaju odluku o ukidanju ograničenja, a zanimljivo je i to da je mlada ideju o takvom vjenčanju iznela u šali.

  • Nismo želeli da pomjeramo ranije zakazani datum, željeli smo da se vjenčamo – rekli su mladenci.

S obzirom na to da je Švedska imala puno opušteniji pristup u borbi protiv koronavirusa u odnosu na ostale evropske države, susjedne zemlje poput Norveške nisu je stavile na popis zemalja u koje se smije putovati.

Stoga je par odlučio da zavjete razmjeni u šumi u jugoistočnoj norveškoj regiji Holebek, na samoj granici sa Švedskom. Mladenci su stajali na suprotnim stranama, odvojeni tek satenskom bijelom trakom.

Mlada Kamila Ojord je objasnila da je prijedlog o takvom vjenčanju iznela u šali, ali da su prijatelji i članovi porodice zamisao prihvatili s oduševljenjem.

Mladoženja Aleksandar Klern novinarima je rekao kako ni on ni njegova izabranica nisu očekivali da će bilo ko od bliskih prijatelja prisustvovati svečanosti, s obzirom na to da put do odabranog mjesta vodi dugačkom šumskom stazom. Na kraju su oboje bili oduševljeni brojem gostiju na svojoj ‘šumskoj’ ceremoniji sklapanja braka.

Među nezvanim gostima bila su i dvojica policajaca. Oni su vodili računa o tomu da niko ne pređe granicu.

  • Policajci su nas ljubazno upitali mogu li i oni prisustvovati obredu. Naravno da smo na to pristali – kazali su mladenci.

I ne samo to, Aleksandar je na kraju uzeo Kamilino prezime.