Ben Karpenter (36) oduvijek je želio da ima djecu, a za devet godina koliko je bio na “spisku usvojitelja” uspio je da usvoji petoro djece i to sve sa posebnim potrebama. Kada je svoju priču ispričao na televiziji brzo je dobio epitet – super tate!

 

On je dugo radio u školi za djecu i odrasle s poteškoćama u razvoju, pa je s toga želio i sam da usvoji klince koji imaju neku vrstu invaliditeta. Danas uživa u ljubavi petoro mališana.

Na titulu super oca tvrdi da to nije, već da je običan roditelj koji pruža djeci pažnju i ljubav.

“Oduvijek sam želio da bude roditelj, iako sam u početku imao u planu da usvojim samo jedno dijete. Imao sam ih šestoro, ali mi je 2019. godine nažalost preminuo dvogodišnji dejčak Noa, nakon stomačne infekcije koja je dovela do komplikacija. Roditeljstvo je mnogo više od toga da je neko biološki povezan sa djetetom“, rekao je Ben.

Sa nizom invaliditeta, njegova djeca Džek (13), Rubi (9), Lili (8), Džozef (5) i Luis (2), imaju složene potrebe. Džek ima autizam, djevojčica Rubi ima Pjer-Robinov sindrom i ograničenu upotrebu ruku zbog nedostatka kostiju, Džozef Daunov sindrom, Lili je gluva, a Luis ima cerebralnu paralizu.

Ovaj samohrani otac sa punim radnim vremenom priznao je da je bio dug proces da bude prihvaćen kao samohrani roditelj kada je usvojio prvo dijete od 21 godine. Ali rekao je da je taj proces sada „zabavan i brz“ jer „nova pravila i propisi stupaju na snagu“.

Danas se trudi da kuću sredi tako da može da udovolji potrebama djece i da svi osjećaju komforno u njoj. Na pitanje kako se sam nosi sa toliko djece, Ben je odgovorio:

“Sve je to rutina. Imam sjajne prijatelje i majku koja mi je prava podrška. Oni su najdivnija djeca, znate ljudi kažu “djeca su srećna što te imaju”, ali ja sam tako srećna što imam njih. Obogaćuju mi život na svaki način”, iskren je Ben.

On nije isključio mogućnost da jednog dana postane i biološki otac i tako proširi porodicu.

“Nikad ne reci nikad. Tako sam mislio da ću usvojiti samo jedno dijete, pa se to brzo povećalo na dvoje, pa troje… Možda budem imao još djece, niko ne zna šta ga čeka iza ćoška.”

Priče o njegovom herojskom činu i hvalospjevi što čuva petoro djece, on ne voli ni da čuje.

“Ja sam samo ja. Nisam super tata. Jednostavno volim to što radim. Pretpostavljam da je ono što radim izvanredno, ali ja sam samo ja i svako ko me poznaje to zna. Bez prevelike pompe i isticanja”, zaključio je Ben.