Komunikacija sa starijim roditeljina, usljed generacijskog jaza, često može biti i zamorna. Isto tako, razne konfliktne situacije i nesporazumi svih vrsta nisu neuobičajena pojava. Ukoliko imate problema u komunikaciji sa roditeljima, obratite pažnju na sljedeće.

Ne pokušavajte da ih promijenite

Kada ste bili dijete, vaši roditelji su vas, vrlo vjerovatno, izluđivali pričama o djetetu iz komšiluka koje ima “sve same petice” i koje bezpogovorno sluša svoje roditelje. Sada, kada su oni ostarili, vjerovatno da biste ih pokrenuli, često im govorite rečenice poput: “Komšija svaki dan šeta, a ti cijeli dan sjediš kod kuće.”

Ne pokušavajte da ih promijenite. Ne možete da promijenite ljude u tim godinama. Ono što možete jeste da ih prihvatite onakvim kakvi jesu. Ako je osoba pušač u svojim osamdesetim, ona vjerovatno ne želi da se odrekne cigareta, bez obzira na to što zna da to za nju nije dobro.

Ne krivite sebe

Krivica stigne sve nas, prije ili kasnije. Šta god da se desi, uvijek ćete se u jednom periodu svog života osjećati kao promašaj – niste završili ono što su vas zamolili, galamili ste na njih bez potrebe i slično. Ne krivite sebe. Svako od nas mora da vodi računa o sebi i da se opusti.

Ako živite da biste udovoljili roditeljima, na kraju ćete se dovesti u situaciju da krivite njih za svoj neuspjeh u životu. Zašto se niste udali? Zašto niste rodili djecu? To nije odluka vaših roditelja, već vaša lično. Vi živite svoj život, a njima prepustite njihov.

Ne ulazite u konflikte

Sa starijim roditeljom često morate da postupate kao sa malim djetetom – strpljivo. Nikad ne reagujte na njihovu agresiju, povišen ton ili uvrijeđenost. Ako reagujete – vi gubite. Saslušajte ih i pokušajte da riješite njihov problem ili uzrok njihove uznemirenosti. To je jedini način da na kraju ne osjećate krivicu.

Ne očekujte da komunikacija bude zadovoljstvo

Oni su nervozni, neraspoloženi ili štogod. Oni su samo ljudi. Isto kao i mi. Zato, ako su ljuti, pričajte sa njima, nemojte da ih štedite zato što su stari.

Evo i šta možete uraditi kako biste pomogli roditeljima:

Pokažite saosjećanje, ali ne i sažaljenje

Saosjećanje je veoma bitno, ali nemojte da se ponašate kao da su oni bespomoćni i jadni.

Budite njihov oslonac

Nikad ne idite kod roditelja da se žalite ili kukate. Uvijek imajte dvije priče: jednu za njih, a drugu koja je istina. Jer, oni su cijeli svoj život posvetili vašem uspjehu i njima će biti veoma teško ako vi niste zadovoljni. Daleko od toga da bi trebalo da ih lažete, ali vi ste mladi i sposobniji nego oni sada u ovim godinama. Budite njihov oslonac, oni su tolike godine bili vaš.

Oprostite

Veoma je bitno da naučite da zaboravite na prošlost. Ako danas ne oprostite svom ocu ili majci, sutra će možda biti kasno. Moramo biti dovoljno jaki da bismo oprostili i krenuli iz početka. Uvijek imajte na umu da oni jedino vas imaju i, bez obzira koliko ste stari ili uspješni, za njih ste samo njihovo dijete.

Izvor: Stil