Iako lov na vukove u Bosni i Hercegovini nije zabranjen i ove životinje i dalje nisu pod zaštitom države, dešava se da lovci umesto da vode računa o prirodi, zapravo rade suprotno. Vukovi su kao vrsta zaštićeni svuda u Evropi, ali u BiH i dalje postoji dozvola lova na ove životinje. Lov je toliko zastupljen da je populacija vukova u našem komšiluku pala na svega 300 do 400 jedinki. Da zlo bude gore, u pitanju je endemska vrsta vuka poznata pod nazivom Bosanskohercegovački vuk ili Canis lupus Kurjak.

Pre nekoliko dana u grupi Lovac.ba na Facebook-u jedan od lovaca D.Đ. iz Ljubinja u Bosni i Hercegovini, pohvalio se svojim ulovom, tačnije odstrelom predatora. Ali, nažalost to nije sve. Nakon što je ubio nesrećnu životinju ispostavilo se da je vučica i skotna. Ni to nije bilo dovoljno ovom lovcu, pa je na sve to rasporio nesrećnu životinju i prebrojao štence u stomaku. Prema njegovim rečima, u njoj je bilo 9 malih vučića.

Opšte je poznato da lovci imaju kodeks da ne ubijaju životinje tokom graviditeta, ali uvek ima izuzetaka. Umesto da se stidi ovakvog postupka, D.Đ. se još i javno pohvalio u grupi svojim kolegama o ubijenoj životinji i prebrojanim štencima. Ne postoje reči koje mogu da opišu ovakvo zverstvo i nedostatak osnovne saosećajnosti. Inače, lov na vukove je i u Srbiji i u Bosni i Hercegovini nažalost dozvoljen, pa se često mogu videti organizovane hajke na vukove koje privlače veliki broj lovaca. Jezivo i nerazumno!

 

Izvor