Istinita priča o beskućniku i milioneru koja je pretočena u knjigu brzo je postala bestseler New York Timesa i holivudski blokbaster.

Ron Hal je bio milioner, bavio se prodajom umjetničkih djela kad je prvi put upoznao beskućnika Denvera Mura.

Denver je rođen u Luizijani 1937. i poslije nekoliko tragičnih događaja u djetinjstvu, prešao je da živi na plantažu kod svojih rođaka.

U 13. godini dok je pomagao jednoj bijeloj ženi da promijeni gumu na putu, naišli su muškarci koji su ga vezali i vukli po asfaltu. Tad je obećao sam sebi da više nikad neće vjerovati bijelcima.

Kad je imao 20-ak godina uskočio je u teretni voz i započeo život beskućnika. U periodu od 16 godina Denver je 10 proveo u zatvoru zbog oružane pljačke, a kad je izašao opet je završio na ulici.

A onda je 1998. upoznao gospođu Debi i život mu se u potpunosti promijenio. Debi je bila supruga trgovca umjetninama Rona Hala. Bolovala je od raka i pošto je upoznala Denvera, zamolila je supruga da mu pomogne. Njihovo upoznavanje i zbližavanje nije bilo lako, a kako je Ron Hal rekao – mučno mu je bilo da ispuni tu ženinu želju.

Vremenom Denver je počeo da slika, pjeva i privlačio je sve više ljudi kojima je prenosio svoju motivacionu priču o nadi i iskupljenju. On i Ron Hal su zajednički uspjeli da prikupe milione dolara za beskućnike širom Amerike, a 2006. je proglašen za filantropa godine.

Denver Mur je preminuo 2012. u 75. godini a prije četiri godine snimljen je i film o njemu “Same Kind of Different as Me”. Knjiga o njegovom i Ron Holovom životu i prijateljstvu zove se “Workin’ Our Way Home”.