Učitelj iz seoske škole u Indiji, hvaljen zbog zalaganja za poboljšanje obrazovanja djevojčica, dobitnik je ovogodišnje nagrade Global Teacher Prize od milion dolara.

Međutim, Ranjitsinh Disale odmah je odlučio podijeliti pola osvojenog novca.

Pobjednici ovogodišnje ceremonije proglašeni su putem online ceremonije. Disal koji inače predaje u osnovnoj školi Zilla Parishad, u sušnom selu Paritewadi na zapadu Indije, proglašen je za najupečatljivijeg svjetskog učitelja, među 12.000 drugih koji su nominirani.

  • U ovom teškom vremenu učitelji daju sve od sebe kako bi osigurali da svaki učenik ima pristup svom rodnom pravu na dobro obrazovanje – rekao je 32-godišnji Disale nakon saznanja da je upravo on dobitnik nagrade.

Kako je Disale dodao, učitelji uvijek vjeruju u “davanje i dijeljenje s drugima”, zbog čega je odlučio podijeliti polovinu svog novca s ostalim kolegama koji su ušli u uži izbor, njih ukupno deset. To znači da će pola miliona dolara biti podijeljeno nastavnicima iz Italije, Brazila, Vijetnama, Malezije, Nigerije, Južne Afrike, Južne Koreje, SAD-a i Velike Britanije.

Disalea je takmičarski žiri pohvalio za njegovu borbu da djevojlčice koje su u nepovoljnom položaju idu u školu i postižu visoke rezultate, umjesto da propuštaju nastavu i suoče se s ranim brakom.

Indijski učitelj također je osvojio pažnju žirija jer putem interneta predaje časove u čak 83 zemlje svijeta i vodi međunarodni projekt za povezivanje mladih ljudi u zonama sukoba.

Specijalnu nagradu ove godine osvojio je Jamie Frost, nastavnik iz Velike Britanije koji je tokom pandemije vodio besplatnu web stranicu za podučavanje iz matematike.