Ermin Karić, predstavnik Udruženja građana za bolji Sanski Most je organizirao prikupljanje novčanih sredstava za porodicu Dedić, rekao je kako je već uplaćen traženi iznos od 12.900 maraka na račun budžeta Federacije BiH. Općinski sud u Bosanskoj Krupi je na Dedićev zahtjev donio pomenutu presudu uvaživši njegovu molbu da mu se preostali dio zatvorske kazne u trajanju od četiri mjeseca i devet dana preinači u novčanu kaznu.

U presudi se navodi kako je na ovaj način svaki dan izrečene kazne zatvora zamijenjen novčanom sankcijom u iznosu od 100 maraka. Za Dedića su slane i molbe predsjedniku Federacije BiH Marinku Čavari da ga pomiluje.

Fotografija koju je objavio Bišćanin Almir Buljubašić na Facebooku izazvala je duboke emocije, saosjećanje i suze kod ljudi iz Krajine, ali i drugih dijelova BiH. Dedić je zagrlio svoju djecu, ona su otišla u školu, a njega je brat odvezao u KPZ Bihać.

Jedini izvor prihoda ove porodice je mjesečna pomoć u iznosu od 50 maraka koju Dedić dobiva na ime ratne invalidnine, s obzirom na to da je nekoliko puta ranjavan u ratu.

Njegov izlazak iz zatvora je najveći poklon koji je porodica Dedić mogla dobiti za 2020. godinu.

Izvor:klix.ba