Sjeme suncokreta je jedna od rijetkih grickalica koju valja imati uz sebe i u kući, jer ako pojedete po šaku dnevno, možete potpuno oporaviti organizam, tvrde fitoterapeuti

U narodnoj medicini je već decenijama u upotrebi, a naročito korisnim smatra se za liječenje reume, artritisa, za jačanje vida i usporavanje starenja zahvaljujući važnim vitaminima i mineralima.

Čuva srce i mladolikost

Sjemenke suncokreta, to jest vitamin E koji sadrže, čuvaju zdravlje kardiovaskularnog sistema. Ovaj vitamin širi krvne sudove i sprečava pojavu tromboze i štiti od visokog krvnog pritiska. Ljekari ga uključuju u terapiju srčanim bolesnicima u fazi oporavka, jer regeneriše ćelije i skraćuje period oslabljenosti organizma. Dermatolozi savjetuju ishranu bogatu vitaminom E, jer koži vraća elastičnost i čini da bore postanu manje vidljive. Samo 28 grama suncokretovih sjemenki pečenih na ulju obezbeđuje 76 odsto preporučene doze ovog vitamina

Jača kosti i mišiće

Pored kalcijuma, kostima su neophodni i magnezijum i bakar. U sjemenkama suncokreta nalaze se oba minerala. Ako ih volite i često grickate, sigurno vas ne muče grčevi u mišićima.

Ubrzava metabolizam

Suncokret je odličan ukoliko imate sindrom lijenih crijeva. Osim što će regulisati njihov rad, pospešiće i metabolizam i rad želuca zbog velike količine vlakana. Mnogi nutricionisti ih preporučuju za zavaravanje gladi pri držanju dijeta jer su bogate kalorijama, pa i kad se pojede desetak sjemenki, stvara se osećaj sitosti.