Esma Redžepova nazvana je kraljicom romske muzike. Preminula je na današnji dan prije tri godine, u 73-oj godini života. Ona će ostati upamćena po moćnom glasu i humanitarnom radu!

Esma je rođena je u Makedoniji 1943. godine, kao peto od šestoro djece. Njen otac je u bombardovanju 1941. godine izgubio nogu, a Esma mu je pomogla da na dostojanstven način zarade za porodicu. Bio je čistač cipela, a malena Esma je radila dodatne poslove, nosila je mlijeko, čistila stanove…

  • Moje djetinjstvo je bilo jako teško, ali to sam iskoristila kao veliku školu. Zapravo, težu stranu života osetila sam u djetinjstvu. Dok su mnogi rasli bezbrižno, ja sam radila razne poslove, nosila sam mlijeko, čistila stanove, čuvala psa jednom čuvenom skopskom doktoru Cipuševom, a zarađeni novac trošila sam ekonomično. Voljela sam kino, pa bih svojom ušteđevinom kupovala karte. Borila sam se sa predrasudama u društvu, uvijek sam se morala nekome da se dokazujem ali, kao što vidite, isplatilo se, ja sam zahvalna Bogu – rekla je jednom prilikom kraljica romske muzike.

Da joj uopšte nije bilo lako, svjedoči i izjava koju je dala u jednom intervjuu.

  • Kad se ljudi u porodici vole, siromaštvo nije teško. Meni je najteže bilo kad sam krenula u prvi razred i kad su me svi nazivali “Ciganka”. Niko nije htio da sjedi sa mnom u klupi. Tada sam prvi put shvatila da sam različita od druge djece i to mi je najteže palo – rekla je Esma.

Imala je samo 10 godina kada je počela da pjeva, a sa 13 je pobijedila na jednom muzičkom takmičenju na kojeg je upoznala i Steva Teodosijevskog, poznatog harmonikaša i šefa orkestra. On je zatražio dozvolu od Esminih roditelja da im se pridruži i nastupa na turneji. Uz roditeljski pristanak, djevojčica je počela da se profesionalno bavi muzikom i da nastupa sa orkestrom po mnogim mjestima, kasnije i širom planete. Stevo je je bio njen učitelj, prijatelj i saradnik.

Vremenom se iz prijateljstva rodila ljubav, pa se Esma udala za Stevu, koji je bio 22 godine stariji. Nisu imali svoje djece, ali su pomogli drugoj djeci. Usvojili su čak četrdeset sedam dječaka, koje su iškolovali, uglavnom su se bavili muzikom i nastupali u njihovom orkestru “Teodosievski”. Sve svoje sinove Esma je podigla i finansijski zbrinula. Nakon velikog broja sinova, usvojila je i djevojčicu.

  • Mislim da smo imali skladan brak. Nikad se nismo ljutili jedno na drugo, voljeli smo se i poštovali. Malih svađa ima svuda, ali to su samo sitnice koje smo u šali prevazilazili – rekla je za “Hello” svojevremeno Esma.

Život je posvetila pjesmi i humanitarnom radu, i to je radila sa toliko ljubavi i uspjeha, da je već dva puta nominovana za Nobelovu nagradu! Prvi put 1987. godine kao kandidat Crvenog krsta Jugoslavije, a drugi put na inicijativu Svjetske organizacije Roma. Poznato je da se svim snagama bori za bolji status Roma u svijetu.

Godine 1976. u Gandinagaru, Indiji, proglašena je za kraljicu romske muzike, što joj je dalo veliki motiv da neumorno radi i stvara. Stvorila je više od 580 umjetničkih dijela, što uključuje preko 100 singlova, 20 albuma i šest filmova.

 

Izvor:hayat.ba