Jedna od najvećih časti svakog osnovca koji je polazio u prvi razred osnovne škole, prije nešto više od tri decenije na našim prostorima, bilo je polaganje pionirske zakletve.

Sjećanje na te dane, na Fejsbuku je podijelio Zrenjaninac, Dejan Bošnjak, koji je u opisu video snimka naveo da je video nastao 1972. godine, a da se radi o generaciji prvaka rođenih 1965. godine. Njih je tada snimio osmogodišnji učenik OŠ “Vladimir Nazor” iz Zrenjanjina, Željko Tančić.

 

Lijepo obučeni, nasmijani, sa crvenom maramom oko vrata, prvačići su nestrpljivo čekali da izgovore čuvene riječi zakletve: “Danas, kada postajem pionir, dajem časnu pionirsku riječ: Da ću marljivo učiti i raditi, poštovati roditelje i starije, i biti vjeran i iskren drug, koji drži datu riječ. Da ću voljeti našu domovinu samoupravnu Socijalističku Federativnu Republiku Jugoslaviju, čuvati bratstvo i jedinstvo, svih njenih naroda i narodnosti i cijeniti sve ljude svijeta koji žele slobodu i mir!”

Ovaj video snimak je pobrao veliki broj simpatija na društvenim mrežama i kako su mnogi od njih naveli, pravo je sjećanje na neko ljepše, bezbrižnije i srećnije vrijeme.

 

(Blic, Srpskainfo.com)