Vrlo rano sam zatrudnela, kao srednjoškolka, i odlučila sam da postanem majka. Zbog toga sam napustila školu i otišla u Nemačku. Nije bilo nimalo lako, uglavnom sam radila kao spremačica.

Sećam se dana pre prve plate kada smo moj dečko i ja često gladovali … Tako započinje svoju životnu priču Dora iz Hrvatske.

Dora Vukić iz Nove Gradiške, Hrvatska, napisala je emotivnu poruku na Fejsbuku u decembru pre otvaranja svog malog restorana brze hrane pod nazivom „Peppers Sveet n ‘salti“.

“Ako ste gladni i ne možete da platite, uvek možete dobiti topli obrok kod nas. Platićete kad možete ili nećete nikada platiti. Niko ne zaslužuje da bude gladan“, napisala je. Evo šta je Doru podstaklo na takav humani gest.

Kada sam bila srednjoškolka, zatrudnela sam i odlučila da postanem majka. Pošto sam napustila školu, otišla sam u Nemačku. Nije bilo nimalo lako, uglavnom sam radila kao spremačica ili čistačica. Sećam se dana pre prve plate kada smo moj dečko i ja često bili gladni.

Osetivši na svojoj koži kako je teško preživeti kad nemaš novca, čak ni za hranu, čim sam stala na svoje noge, odlučila sam da učinim nešto za sve ljude, ili makar za one koji žive u mom komšiluku, da ne budu gladni jer u 21. veku – to jednostavno nije dozvoljeno – kaže 21-godišnja Dora.

U Hrvatsku se vratila pre više od dve godine zbog komplikacija u trudnoći i od tada je, kaže, radila kod nekoliko poslodavaca.

Iskorišćavanje radnika, neisplaćivanje prekovremenih sati, drski odnos prema zaposlenima, neisplaćivanje zarada – sve ono što je u kratkom vremenskom periodu iskusila na poslovima na kojima je radila, radnici u njenom restoranu to neće da dožive, jer pored zadovoljnih gostiju, ključ uspeha prema njenim rečima, takođe su zadovoljni radnici.

Imam samo 21 godinu i nemam iskustva u svetu preduzetništva. Uspela sam da dobijem 55.000 kuna od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje kako bi podstakli samozapošljavanje, ali u restoran smo uložili mnogo više. Međutim, nisam od onih koji žele da im se investicija vrati preko noći.

 

Trenutno smo četvoro zaposlenih i svi, znači radnici i ja, imamo iste plate. Počinjemo sa minimalnom zaradom, svi prekovremeni sati biće uredno plaćeni, a čim budem u mogućnosti, prvo ću povećati platu zaposlenima – kaže mlada preduzetnica.

Možda će njena poruka doći do svih onih koji pored toliko socijalno ugroženih ljudi, bacaju i hranu. Naime, u Evropi se, prema nekim procenama, godišnje baci čak 90 miliona tona hrane.

Izvor:srbija24