Iako su bili mučeni i ugnjetavani, starosedeoci Amerike su pre više od 170 godina učinili neverovatan gest, koji im je tek danas uzvraćen

Godine 1847, nacija Čokto, lokalno američko pleme, učinilo je nesvakidašnji gest. Uprkos tome što su bili veoma siromašni, ugnjetavani i diskriminisani, oni su skupili 170 dolara, u to doba pozamašna suma, i donirali Ircima koji su umirali od gladi.

Pleme je mnogo propatilo na svom “putu suza”, kada su ih naterali da se presele u Oklahomu, ali su veoma saosećali sa irskim narodom koji je trpeo bedu i gladovanje. Njihov gest ostavio je dubok trag u Irskoj, koja i dan danas, održavajući komemoracije i izložbe u čast plemena čuva sećanje na njihov dirljiv gest od zaborava.

Sada, 173 godine posle njihovog velikodušnog čina, Irska je našla način da se oduži i to tako što je osnovala fond za pomoć Navaho i Hopi zajednicama koje su pogođene korona virusom.

– Usluga je posle 173 godine vraćena kroz velikodušne donacije irskog naroda naciji Navaho u vreme najveće krize. Hvala ti, narode, što si pokazao solidarnost – rekla je Vanesa Tuli, jedan od organizatora humanitarne akcije.

Humanitarnom akcijom kojom je predviđena dostava medicinskih sredstava, hrane i vode pogođenim zajednicama već je prikupila 1,8 miliona dolara, a plan je da se prikupi dva miliona dolara.

(Telegraf.rs)