“Tek sad shvatam veličinu svoje sreće i blagoslova, što je više viđam i provodim vreme sa njom, učeći da je čuvam. Ne mogu da objasnim taj osećaj koji se javlja. Mame razumeju o čemu govorim”, kaže Aleksandra Živković, koja je u 51. godini dobila ćerkicu Helenu.

Aleksandrina majka, ponosna baka Snežana Živković (75) iz Vlasotinca , ispričala je za “Blic” kako je saznala radosne vesti.

Aleksandra Zivkovic sa cerkom HelenomFOTO: PRIVATNA ARHIVA
Aleksandra Zivkovic sa cerkom Helenom

– Ležala sam i odmarala kada je zazvonio telefon. „Bako, imaš unuku“, čule su se ćerkine reči sa druge strane. Bila sam najsrećnija osoba na svetu. Još uvek lebdim negde, kao da sam na drugom mestu. Ne mogu da opišem koliko sam srećna.

Aleksandra se porodila u 51. godini života i na svet donela zdravu devojčicu tešku 3,28 kilograma i dugačku 50 centimetara. Beba je po Snežaninim rečima začeta vantelesnom oplodnjom u bolnici u Solunu, a porođaj je obavljen 29. januara carskim rezom na Ginekološko – akušerskoj klinici u Nišu.

Snežana kaže da je vantelesna oplodnja bila uspešna već iz prvog pokušaja i da je Aleksandra iznela trudnoću bez ikakvih problema.

Devojčica od 50 centimetara i 3,28 kilogramaFOTO: PRIVATNA ARHIVA / RAS SRBIJA
Devojčica od 50 centimetara i 3,28 kilograma

– Ona odlično govori grčki jezik, bila je u Beogradu na pregledu kada je dolazio doktor sa te klinike iz Soluna. Zakazali su vantelesnu oplodnju, i bila je uspešna, iz prvog pokušaja je ostala trudna. Trudnoću je podnela izuzetno dobro, bez otoka nogu, izuzetno vitalna. Bila je u Vlasotincu kod mene šest, sedam meseci, odakle ju je brat odvezao 29. januara u porodilište – priča Snežana koja ne krije da je najsrećnija baka na svetu.

Aleksandra je posle porođaja svima javila srećnu vest, insistirala je da majci niko ne javi već da želi sama da je obraduje.

– Zvala je svog rođenog brata, ujaka bebe, on je bio presrećan, plakao je od sreće. Zvala je priju, ali svima je rekla niko da mene ne zove jer je htela ona da mi kaže. Nekoliko dana pre toga bila sam u bolnici jer sam dobila povišeni pritisak. Sve se bilo nakupilo. Sa jedne strane strane stoji prevelika radost u srcu, a sa druge strane, veliki strah da sve prođe kako treba. Kada mi je javila bila sam presrećna, sve se završilo u najboljem redu. Porodila se carskim rezom, ali nije imala totalnu anesteziju nego epiduralnu. Imala je malo bolova posle zahvata, što je normalno za tu vrstu intervencije, ali sada je dobro, ustaje i kreće se – poverava se Snežana.

Neprekidno je na vezi sa Aleksandrom koja se oporavlja od porođaja u niškom porodilištu i uskoro bi trebalo da izađe.

– Čujemo se na pola sata, stalno. Donosili su joj bebu. „Mama, kada je zaplakala doneli su mi bebu i stavili je na moje grudi, odmah je ućutala“, ispričala mi je Aleksandra. Bili smo istog dana da vidimo bebu, pokazali su nam je kroz staklena vrata jer su takva pravila, preslatka je – veli Snežana koja je po struci apotekarka, baš kao i njena ćerka Aleksandra.

Ponosna baka nestrpljivo čeka ćerku i unukuFOTO: BRANKO JANAČKOVIĆ / RAS SRBIJA
Ponosna baka nestrpljivo čeka ćerku i unuku

Ona očekuje da će Aleksandra izaći iz bolnice početkom sledeće nedelje. U spavaćoj sobi Aleksandrinog stana, namešten je i krevetac za bebicu, sa roze posteljinom. Prema Snežaninim rečima, Aleksandra joj je spremila i jedno iznenađenje – crvenu haljinicu i kapicu, poput odeće Deda Mraza u kojoj svi jedva čekaju da je vide.

Snežana dobila treću unuku

– Sin ima dvoje dece, sina koji je drugi razred srednje škole i devojčicu koja je šesti razred osnovne. Ovo mi je treća unuka zbog čega sam presrećna – kaže Snežana.

 

Izvor:blic.rs