Egipat oplakuje Mohameda Mašalija, lekara koji je umesto života u luksuzu odabrao da leči one koji nemaju da plate

On je 50 godina po 12 sati dnevno sledio svoj put, odrekavši se mnogo čega. U Egiptu je veliki uspeh postati lekar, a posao je i više nego isplativ. Mašali je nakon diplomiranja ja Medicinskom fakultetu u Kairu 1967. godine neko vreme radio na državnoj klinici, ali je ubrzo shvatio da želi da leči one koji nemaju novca da plate preglede i analize, a često ni – lekove.

– Kod mene je došao dečak sa dijabetesom plačući od bolova i tražio od majke da mu plati injekciju insulina, a ona je odgovorila da, ako kupi insulin, neće imati novca za hranu za drugu decu. Dobro se sećam da sam u tom trenutku bio spreman da žrtvujem sve za ovo dete – prisećao se doktor.

To je bio prelomni momenat i Mašali je otvorio ordinaciju u siromašnoj četvrti grada Tante. To je industrijski centar, koji nije zanimljiv turistima, a ni stanovništvo nije bogato. Doktor nije imao mobilni telefon, ni automobil, a do svoje ordinacije išao je pešice, uprkos odmakloj starosti.

Novinari koji su pisali o njemu kažu da se uvek ispred zgrade protezao red od nekoliko desetina pacijenata, koji su većinom dolazili sa simptomima groznice ili infekcije koju prenose paraziti.

 

 

– Nakon što sam završio univerzitet, saznao sam da je moj otac dao sav novac namenjen njegovom lečenju za moje studije. Tada sam obećao Alahu da neću uzeti nijedan peni od siromašnih. Prvo budite čovek, a tek onda – lekar – pričao je Mašali.

Često su ga kritikovali zbog njegove neugledne odeće, ali nije se obazirao na to, važniji su mu bili pacijenti.

Pregled je koštao 10 egipatskih funti – nešto više od 60 dinara, a ni to nije plaćao svako, jer, izuzeti su oni koji nisu imali ni toliko novca, ili su bili teško bolesni. Često je dobri doktor čak i davao novac za lekove.

Inače, pre nekoliko godina jedan od TV programa u Ujedinjenim Arapskim Emiratima objavio je priču o dobrom doktoru i organizovao prikupljanje sredstava za podršku. Tada je suvlasnik jedne naftne kompanije poklonio Mašaliju 20.000 dolara i automobil.

Kada je godinu dana kasnije filantrop došao u Egipat, saznao je da je novac podeljen pacijentima, a automobil prodat i od toga je kupljena aparatura za (besplatne) laboratorijske analize.

Inače, Mohamed Mašali odbio je milione dolara koji su prikupljeni zahvaljujući TV emisiji, objasnivši: “Savetujem da se taj novac da onima kojima je zaista potreban, a meni on nije neophodan. Poklonite ga beskućnicima, siročadi, ili ga vratite dobročiniteljima”. Jedino je pristao na novi stetoskop.

Doktor Mašali preminuo je 28. jula, u 76-oj godini života. Pre nekoliko dana u Kairu je osvanuo mural sa voljenim “doktorom za siromašne”.