Foto:pixabay

Štete koje pretjerano razmišljanje nanosi našem mentalnom zdravlju su brojne. Zamutiti će vam um ako znate koliko vam pretjerano razmišljanje može uzrokovati mentalne povrede i neravnotežu u vašem tijelu i umu.

Prekomjerno razmišljanje može dovesti do ozbiljne emocionalne nevolje koja ne samo da ometa obavljanje vaših svakodnevnih zadataka, već i ometa vašu produktivnost i tjelesnu dobrobit.

Neki ljudi pronađu privremena rješenja kako bi pobjegli iz kruga pretjeranog razmišljanja koji može uzrokovati privremeno olakšanje, ali dugoročno može imati štetan učinak poput pribjegavanja drogama i alkoholu.

Ovo su nezdravi načini suočavanja s pretjeranim razmišljanjem i bijegom od stvarnosti.

Prekomjerno razmišljanje može poremetiti vaš obrazac spavanja, vaše prehrambene navike izazivajući tjeskobu, može vas učiniti sporim i lijenim.

Skloni ste sve više odugovlačiti i što je još gore je da ste uhvaćeni u lanac negativnih misli prije nego što to shvatite.

Zbog toga ćete se osjećati nevoljko prema novim počecima, uzbudljivim projektima, društvenim okupljanjima i upoznavanju nekog novog.

Neki od ranih znakova pretjeranog razmišljanja mogu biti jednostavni poput neproduktivnosti, odugovlačenja, dnevnog sanjanja, lijenosti i letargije.

Možda imate negativne misli o događaju koji će se tek dogoditi, ponavljajući emocionalne traume prošlosti u svom umu uvijek iznova.

Sklonost pretjeranom razmišljanju o svemu sprječava vas da budete sretni i pozitivni. Počinjete se osjećati više pesimistično u vezi svega nego optimistično.

Ako su to osjećaji s kojima se možete povezati, onda morate paziti na ovih 6 načina da prekinete ciklus pretjeranog razmišljanja i počnete se više usredotočiti na sadašnjost.

Usredotočite se na završetak zadatka

Umjesto da trošite vrijeme na odgađanje i razmišljanje o više načina na koje bi to moglo biti pogrešno, usredotočite se na aktivno rješavanje problema.

Ne zadržavajte se na tome jer će to odgoditi. Razmislite o logistici toga i kako bi kasnije moglo poći po zlu.

Sjednite na to i djelujte po tome, to je jedini način da to učinite i samo tako ćete dobiti motivaciju za daljnje zadatke.

Pronađite smetnju

Primijetite kad vam um odluta na nasumične misli i usmjerite ih prema nečem korisnom i produktivnom.

Mogli biste se odlučiti za hobi ili pronaći ometanje poput slušanja glazbe, kuhanja, plesa, pjevanja, gledanja TV emisije, pisanja, slikanja ili pridruživanja online tečaju joge.

Na taj ćete način zadržati svoj um aktivnim.

Odvojite vrijeme za introspekciju

Uvijek je bolje odvojiti vrijeme za samorefleksiju, introspekciju i analizu. Umjesto da cijeli dan boravite u svojim mislima, možete jednostavno zakazati vrijeme ili provesti 30 minuta svog dana u samorefleksiji gdje možete razmišljati o danu ili tjednu koji je pred vama.

Koje ciljeve imate na umu i što planirate postići tijekom sljedećih nekoliko dana.

Riješite se negativnih misli i prepoznajte ih

Kada počnete razmišljati negativno, budite spremni prepoznati i kanalizirati ovu negativnost negdje drugdje. Pozabavite se svojim negativnim mislima i izbacite ih iz svog sustava.

Ponekad se morate silom izvući iz toga i biti dovoljno jak da se uhvatite u koštac s negativnostima iz svog sustava.

Usredotočite se na sadašnjost

Prestanite gubiti vrijeme razmišljajući o tome kako bi se ovo moglo odigrati u budućnosti.

Može postojati više različitih mogućnosti za jedan scenarij. Gubljenje je vremena previše razmišljati o rezultatu.

Sve što trebate učiniti je dati 100 posto, usredotočiti se na sadašnjost i zaboraviti na ishod.

Vježbajte svjesni život

Ponekad je važno isključiti i odmotati. Uznemirite se zbog svjetovnih užitaka, držite se podalje od stvari koje vam izazivaju stres ili izazivaju paniku.

S vremena na vrijeme prakticirajte meditaciju i naučite biti prisutniji i sinkroniziraniji sa svojim tijelom.

Isključite laptop i izađite u večernju šetnju, okružite se prirodom i ispraznite um.