Nismo feministički nastrojeni, ali ravnopravnost polova skoro nigdje u svijetu nije zastupljena na pravi način. Iako smo se možda pomirile da je ovo “muški svijet”, istina je da: “Iza svakog uspješnog muškarca stoji uspješna i mudra žena”. Na kraju, naišli smo na par zanimljivih studija koje pokazuju da žene imaju neke nevjerovatne sposobnosti koje muškarci nemaju. Donosimo vam par najzanimljivijih detalja.

Studija koju je univerzitet iz San Diega proveo po kancelarijama širom Amerike pokazuje kako se na radnim stolovima muškaraca nalazi više bakterija nego što je to slučaj sa stolovima za kojima rade žene – čak za 10 do 20% više. Naučnici tvrde da je to iz razloga, jer muškarci ne vode dovoljno računa o higijeni. Bljak!

Bolje prolazimo na razgovorima za posao

Zadnje studije pokazuju da se žene bolje nose sa stresom oko razgovora (intervjua) za posao. Istraživači otkrivaju da iako su žene podložne panici prije samog intervjua, za vrijeme intervjua za posao one su puno bolje od muškaraca. Zašto? Zato što se više pripremamo za taj veliki trenutak.

Češće preživljavamo automobilske nesreće

Pomalo bizarna, ali na kraju, kad se sve sabere, veoma tužna činjenica: muškarci imaju 77% više šansi da umru u saobraćajnoj nesreći nego žene. Naši muškarci bi trebali da nam budu zahvalni kada im “dosađujemo” rečenicom: “Veži pojas!”.

Bolje smo u traženju utjehe

Studija koja je obuhvatila 2 000 osoba pokazuje da žene puno češće govore o svojim problemima, nego što je to slučaj sa muškarcima. 53% žena priča sa svojim prijateljicama o stvarima koje ih tište, za razliku od 29% muškaraca.

Češće diplomiramo

Poznato je da je skoro isti broj muškaraca i žena koji upišu fakultet, a studije pokazuju da žene češće i završe isti. Takođe, iste studije otkrivaju da je muškarcima potrebno više vremena da završe studij (nekima čak i 10 godina!).

Zdravije se hranimo

Istraživanje koje je proveo univerzitet u Minesoti obuhvatilo je 14 000 osoba te je pokazalo da se žene daleko zdravije hrane od muškaraca. Dok muškarci uglavnom konzumiraju crveno meso i začinjenu hranu, žene se uglavnom odlučuju za veću količinu voća, povrća i ribe. Dakle, možda i imamo zavisnost od čokolade, ali se i dalje zdravije hranimo od muškaraca 🙂

Imamo jači imunološki sistem

Nije ni čudo što se muškarci ponašaju kao bebe kada imaju kijavicu – žene stvarno imaju jači imunološki sistem od muškaraca! Ako se u našem organizmu dešavaju male borbe, onda mi imamo i tajno oružje: estrogen. Studija koju je proveo Univerzitet McGill navodi da estrogen ženama daje prednost kada je riječ o borbi protiv infekcija. To se dešava zato što se estrogen suprotstavlja određenim enzimima koji često otežavaju “prvu liniju odbrane” protiv bakterija i virusa u organizmu.

Živimo duže

Među svjetskom populacijom osoba koje imaju preko 100 godina, 85% su žene. Generalno, žene u prosjeku žive pet do deset godina duže od muškaraca.

Bolje smo menadžerke

Ova činjenica je možda malo i kontraverzna, ali većina stručnjaka je ubijeđena da su žene bolji šefovi, jer su bolji slušaoci i mentori te bolje i lakše rješavaju poslovne probleme nego njihove muške kolege. Žene su bolje u povezivanju sa svojim uposlenicima te su pronicljivije u tome kako da aktiviraju strast za poslom kod svojih uposlenika.

“Otpornije” smo na recesiju

Prema američkom Zavodu za statistiku, 80% onih koji su ostali bez posla u zadnjih pet godina su muškarci. Ovo je možda i iz razloga što su polja u kojima dominiraju muškarci, kao što su proizvodnja i finansije, najviše pogođena recesijom. Ne slažemo se da je to dobro, ali, čekajte malo, možda je došlo vrijeme da muškarci postanu medicinske sestre i vaspitači 🙂