Ukrajina uvodi kemijsku kastraciju za pedofile

297

UKRAJINSKI parlament usvojio je novi zakon kojim se uvodi obvezna kemijska kastracija za seksualne prijestupnike, javlja The Independent.

Zakon je usvojen nakon nekoliko medijski eksponiranih priča o zlostavljanju maloljetnika te će takvu odluku parlamenta vjerojatno većina birača dočekati s odobravanjem, no ukrajinski pravni i medicinski stručnjaci oštro su je kritizirali te pozvali predsjednika Volodimira Zelenskija da intervenira s postavljanjem veta.

Prema novom zakonu, muškarcima, koji su počinili ozbiljne seksualne prijestupe s maloljetnicima, davali bi se putem injekcije antiandrogeni lijekovi.

Obaveznu kemijsku kastraciju podržalo je 247 zastupnika, čak 21 zastupnik više nego što je bilo potrebno da bi se usvojio spomenuti nacrt zakona.

Sve više zemalja uvodi kemijsku kastraciju

Sve više zemalja svijeta, odlučuje se za ovaj kontroverzni postupak, odnosno za kemijsku kastraciju pedofila.

Tako su početkom lipnja, vlasti u američkoj saveznoj državi Alabami izglasale zakon koji zahtijeva kemijsku kastraciju zlostavljača djece koji su stariji od 21 godine.

U Turskoj je takav zakon uveden još 2016., ali je Državno vijeće spriječilo njegovu provedbu jer su “definicija liječenja i njegove granice bile nejasne”.

Makedonija je 2014. izglasala izmjene Kaznenog zakona, kojim se pooštravaju zatvorske kazne za pedofile i uvodi kemijska kastracija, a moldavski parlament legalizirao je ovaj postupak 2012.

Za kastraciju i Rusija i Kolinda

Ministarstvo pravosuđa Južne Koreje objavilo 2011. kako su donijeli zakon koji dopušta kemijsku kastraciju osuđenih zlostavljača djece, a iste je godine Donji dom ruskog parlamenta prihvatio prijedlog da se pedofili osuđeni za spolne zločine nad mlađima od 14 godina kemijski kastriraju.

Naša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je prije nekoliko godina, kao predsjednička kandidatkinja, izjavila da je pobornica kemijske kastracije pedofila koja podrazumijeva administraciju lijekova, injekcijom ili putem tableta, kako bi se uklonili seksualni nagoni i osobi onemogućio seks.

Nekompatibilnost s ljudskim pravima

Kao što smo već pisali na Indexu, Amnesty International je prisilnu kemijsku kastraciju nazvao “nehumanim postupkom” uz stajalište da “svaki zločin mora biti kažnjen na način koji se pridržava Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima”.

Uz priznavanje i prepoznavanje činjenice da seksualni zločini, pogotovo oni protiv maloljetnika, nailaze na jednodušnu osudu javnosti, Amnesty drži da kemijska kastracija “nije kompatibilna s ljudskim pravima koja su temelj svakog civiliziranog i demokratskog društva”.

Lijekovi koji uklanjaju seksualni nagon su izrazito učinkoviti, ali izazivaju osteoporozu, mijenjaju količinu masnoće u krvi, utječu na krvni tlak i u tijelu izazivaju slične reakcije koje žene bilježe u menopauzi.

 

Izvor:index.hr