Šipak: Eliksir mladosti i zdravlja

53

Plod divlje ruže zaslužio je počasno mjesto u fitoterapiji i stoljećima je nezaobilazan sastojak mnogih tinktura, čajeva i sirupa za jačanje imuniteta, liječenje prehlade i slabokrvnosti.

 

 

U jušnoj žličici usitnjenog i osušenog šipka ima 60 mg C vitamina, što je dvostruko više nego u naranči i zadovoljava dnevne potrebe odraslog čovjeka. Zahvaljujući bogatom sadržaju voćnih kiselina i pektina, odličan je diuretik i laksativ pa se koristi za reguliranje probave i rada bubrega. U narodnoj medicini sinonim je za čuvara vječne mladosti, jer je bogat vitaminom A koji blagotvorno djeluje na kožu.

 

Daje koži vitalnost

 

Ulje iz sjemenki ove biljke obiluje tvarima koje blagotvorno djeluju na kožu, pa se koristi za liječenje opeklina, akni i ožiljaka. Visoka koncentracija vitamina A osigurava koži elastičnost i zdravlje, dok masne kiseline, linoleinska i oleinska, održavaju vitalnost staničnih membrana i osiguravaju epidermnalu optimalnu vlažnost. Divlja ruža sadrži antioksidans flavonid poznat po antivirusnom i antibakterijskom djelovanju, pa se nanošenjem šipkovog ulja na akne sprječava infekcija i potiče obnavljanje epitela.

 

Još jedan antioksidans iz ovog ploda – likopen – blagotvorno djeluje na kožu, osobito zreliju jer ublažava bore i sprječava djelovanje slobodnih radikala koji ubrzavaju starenje.

 

 

Ublažava artritis

 

Voćne kiseline iz šipka usporavaju proizvodnju proteina i enzima koji sudjeluju u nastanku upalnih procesa, a potiču stvaranje kolagena i pomažu obnavljanje hrskavice. Kako učinkovito smiruje upale i ublažava ukočenost i bolove u zglobovima, ova biljka je obavezan dodatak terapiji artritisa.

 

 

Snižava kolesterol

 

Znanstvenici širom Europe traže način da iskoriste sve blagodati koje šipak ima po zdravlje ljudi. Osim što je nezaobilazan sastojak kozmetičkih preparata i lijekova za jačanje organizma, znanstvenici se nadaju da bi mogao zamijeniti medikamente za snižavanje kolesterola.

 

Dosadašnja ispitivanja pokazala su da su oboljeli od hipertenzije, koji su konzumirali napitak od praha šipka i uzimali prepisanu terapiju, nakon šest tjedana imali niži krvni tlak i razinu kolesterola od pacijenata su uz redovnu terapiju pili lijekove s placebo efektom.

 

Snižavanje kolesterola divljom ružom moglo bi pomoći osobama preosjetljivima na statine, a za razliku od medikamenata koji smanjuju razinu LDL kolesterola u krvi ne stvara se rizik od pojave dijabetesa tipa 2.

 

 

 

 

Izvor:ljepotaizdravlje