Prva modna revija u Beogradu na kojoj su manekeni osobe sa Daunovim sindromom

264

Humanitarna revija pod nazivom “Prepoznaj me” održana je juče u Dorćol Placu, koju je organizovalo udruženje “Daun sindrom” iz Beograda, a u saradnji sa frizerom Stefanom Ašaninom.

Dorcol platz revija

Cilj ove revije je da osobe sa Daunovim sindromom budu vidljive i jednako prihvaćene u društvu, a sredstva prikupljena na ovom događaju koristiće se za rehabilitaciju osoba sa Daunovim sindromom.

Marija Pavlović, predsednica udruženja FOTO: NEMANJA JOVANOVIĆ / RAS SRBIJA
Marija Pavlović, predsednica udruženja “Daunov sindrom”

– Ovom humanitarnom revijom želimo javnosti da predstavimo koliko je bitno da osobe sa Daunovim sindromom uključimo u društvo i da prikažemo da baš oni, deca sa Daunovim sindromom, mogu da budu naši manekeni i da pokažu koliko su zapravo šarmantni i veseli – rekla je predsednica udruženja “Daunov sindrom”, Marija Pavlović.

Osim što je predsednica Udruženja, Mariija je i majka osmogodišnjih blizanaca, gde jedno boluje od ovog sindroma, što je Stefanu Ašaninu poslužilo kao glavna inspiracija da pokrene ovu humanitarnu akciju.

FOTO: NEMANJA JOVANOVIĆ / RAS SRBIJA

– Pored toga što mi je glavna motivacija bila Marija i njeno dete, takođe mi je cilj da istaknemo problem u društvu sa kojim se osobe sa Daunovim sindromom svakodnevno susreću i da ovom revijom pokažemo koliko je njima bitno da ne budu skrivani od javnosti – priča Stefan Ašanin za “Blic”.

U Beogradu najmanje 700 osoba sa DS

U Beogradu pouzdano ima najmanje 700 osoba sa Daunovim sindromom, u Srbiji barem 2.000. Za njih se čuje 21. marta na Svetski dan, a preostali dani njihovog života “rezervisani” su za porodicu. Motiv je da se rehabilitacijom većina osoba sa Daunovim sindromom radno osposobe i uspešno integrišu u društvo i time pokažu da i oni mogu da žive kao sav normalan svet.

 

Izvor:blic.rs