KATOLIČKI nadbiskup u Melbourneu Peter Comensoli priznao je u razgovoru za ABC kako bi radije išao u zatvor nego prijavio svećenika koji mu na ispovijedi prizna da je seksualno zlostavljao djecu.

U australskoj državi Victoriji parlament trenutno raspravlja o novom zakonu po kojem bi svećenici bili obavezni prijaviti bilo kakva saznanja o seksualnom zlostavljanju u Crkvi, čak i kada ta saznanja dobiju tijekom ispovijedi.

Nadbiskup Comensoli kazao je za ABC kako bi, u slučaju da mu netko tijekom ispovijedi prizna da je zlostavljao djecu, potaknuo tu osobu da se sama prijavi policiji te da bi od iste osobe pokušao dobiti priznanje i izvan ispovjedaonice. Potom bi sve prijavio policiji.

Ali ako ta osoba odbije sve ponoviti izvan ispovjedaonice, kaže kako ne bi prijavio zločin, čak ni u slučaju da bude izglasan novi zakon.

Trenutno je na snazi zakon koji obvezuje učitelje, policiju, medicinske djelatnike, školske savjetnike, tete u vrtićima i socijalne radnike da odmah policiji prijave ako opravdano sumnjaju da je neko dijete zlostavljano. Prema novom zakonu, na ovaj popis bili bi dodani i svećenici, čak i ako za zločine doznaju na ispovijedi.

 

Izvor:index.hr